joi, 28 martie, 2024

La o luna de la trecerea ciclonului Idai, Mozambicul este amenintat din nou: Urgia se intoarce!

Distribuie:

Publicat:

Mozambic, devastat în luna martie de ciclonul Idai, este acum ameninţat de o furtună tropicală care s-ar putea abate în noaptea de joi spre vineri asupra nordului extrem al ţării, au avertizat marţi serviciile de meteorologie, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

La începutul lunii martie, ciclonul Idai a provocat moartea a 1.000 de persoane în centrul Mozambicului şi în Zimbabwe. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, el a provocat pagube de peste două miliarde de dolari în aceste două ţări sărace din Africa de Sud şi în Malawi.

Furtuna denumită Kenneth, care se află în prezent în Strâmtoarea Mozambic, "a devenit o furtună tropicală moderată la mijlocul zilei de marţi", a declarat Philippe Caroff de la Meteo-France, de pe insula franceză Reunion, în Oceanul Indian.

"Rafalele de vânt nu depăşesc în prezent 100 km/h", a adăugat el.

Kenneth ar urma să lovească coasta Mozambicului în noaptea de joi spre vineri şi "s-ar putea ca la acel moment să se fi transformat în ciclon tropical", însoţit de rafale de vânt de peste 150 km/h, a mai spus Philippe Caroff.

"Este ameninţat nordul Mozambicului, într-o zonă care nu este în mod normal lovită de cicloane sau de furtuni tropicale", a spus el.

Conform previziunilor Institutului Meteorologic din Mozambic, furtuna va afecta în principal nordul provinciei Cabo Delgado şi sudul Tanzaniei vecine.

Rafalele de vânt ar putea provoca inundaţii în provinciile Cabo Delgado şi Nampula din Mozambic, şi circa 80.000 de persoane ar putea fi afectate, a avertizat Ministerul Lucrărilor Publice.

Potrivit Meteo-France, Kenneth este "mult mai redus" în intensitate decât uraganul Idai şi nu va "atinge o zonă atât de populată şi vulnerabilă la riscul de inundaţii".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img