miercuri, 24 aprilie, 2024

La un deceniu de la falimentul Lehman Brothers, economia europeană are în continuare nevoie de sprijin

Distribuie:

Publicat:

La zece ani de la falimentul băncii americane Lehman Brothers şi declanşarea crizei financiare globale, mare parte din statele industrializate nu şi-au revenit în totalitate, iar acest fapt va fi cu atât mai evident la reuniunea de joi a Băncii Centrale Europeană (BCE), potrivit Reuters, scrie news.ro .

În condiţiile în care unele economii mari din zona euro nu au revenit la nivelul anterior crizei, BCE retrage extrem de lent măsurile de stimulare, iar preşedintele acesteia, Mario Draghi, va promite din nou un sprijin substanţial, o perioadă lungă de timp, pentru a susţine continuarea redresării.

La suprafaţă, economia europeană pare sănătoasă. Creşterea este în al şaselea an, rata angajărilor se află la un nivel record. Salariile au început să crească, iar inflaţia este pe cale să se apropie de ţinta de 2% a BCE, la sfârşitul deceniului.

Aceşti indicatori vor fi suficienţi pentru ca Draghi să întărească aşteptările de înjumătăţire a achiziţiilor de obligaţiuni în luna octombrie, urmând ca programul să se încheie la sfârşitul acestui an.

Totuşi, este improbabil ca investitorii să de atenţie acestui limbaj, întrucât au luat deja în calcul încheierea programului de stimulare. În schimb, atenţia se va concentra pe inflaţia scăzută, turbulenţele politice şi semnele de slăbiciune economică, pe fondul războiului comercial dintre marile puteri. Toţi aceşti factori au potenţialul să deturneze creşterea şi să facă mai complicată ieşirea BCE din era dobânzilor foarte scăzute.

”Incertitudinile legate de complianţa fiscală a Italiei au crescut puternic, discuţiile nerezolvate pentru Brexit se apropie de termenul limită, tensiunile comerciale cu Statele Unite au escaladat, iar volatilitatea de pe pieţele emergente este în creştere”, au afirmat economiştii UBS într-o notă adresată clienţilor.

În consecinţă, BCE va oferi o conferinţă de presă conciliantă.

Creşterea economică este ritmul anticipat de BCE pentru acest an, iar inflaţia de bază, un indicator major pentru banca centrală, a încetinit în mod neaşteptat.

Acest fapt sugerează că previziunile economice ale BCE riscă să fie revizuite uşor în scădere la şedinţa de politică monetară de joi.

Totuşi, este probabil ca Draghi să afirme că economia zonei euro rămâne suficient de puternică pentru a crea în continuare locuri de muncă, chiar dacă mai lent dacât acum câteva luni.

Tot joi, Banca Angliei va lăsa probabil nemodificată dobânda de referinţă şi ar putea să nu intervină până când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, în martie anul viitor, eveniment de referinţă care în opinia economiştilor poate provoca daune economice semnificative, dacă guverul nu va reuşi să încheie un acord cu UE.

”Un Brexit dur poate provoca un impact negativ de 1,5% asupra PIB-ului britanic”, anticipează un economist al Commerzbank, Peter Dixon.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img