marți, 19 martie, 2024

Laburistii incearca sa obtina o amanare a iesirii Regatului Unit din UE: Opozitia este dispusa sa organizeze chiar un referendum pentru devansarea Brexitului

Distribuie:

Publicat:

Deputaţi britanici frustraţi de strategia premierului Theresa May au făcut demersuri pentru a obţine o amânare a datei privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 29 martie, chiar şi un nou referendum, scrie marţi într-un comentariu AFP, potrivit agerpres.ro.

Camera Comunelor a respins masiv săptămâna trecută acordul privind ieşirea din UE negociat de către lidera conservatoare luni de zile cu UE, deschizând posibilitatea unei ieşiri a regatului din blocul comunitar fără un acord – 'no deal' -, fapt ce provoacă îngrijorări în rândul mediilor economice.

Luni, Theresa May a anunţat că va reveni pentru a discuta cu Bruxelles-ul pentru a salva ''tratatul de retragere'' (a Marii Britanii din UE), dar fără să propună un plan alternativ, cum cer deputaţii.

Premierul Theresa May şi-a reafirmat de asemenea refuzul de a organiza un al doilea referendum sau de a amâna data Brexit-ului, şi a menţinut posibilitatea unui 'no deal'.

Prin urmare, unii deputaţi au început să redacteze amendamente care vor fi supuse la vot pe 29 ianuarie, exact două luni înaintea datei prevăzute a Brexit-ului.

Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Regatul Unit, doreşte ca deputaţii britanici să aibă posibilitatea să dezbată diferite opţiuni care să permită evitarea unui 'no deal': o nouă uniune vamală cu UE, menţinerea unei ''relaţii puternice'' cu piaţa unică, dar şi organizarea unui nou referendum.

Şeful Comisiei parlamentare pentru Brexit, Hilary Benn, îşi propune să stabilească ce vor deputaţii organizând o serie de voturi. Camera Comunelor îşi va da apoi avizul privind diferite scenarii: renegocierea acordului privind Brexit-ul, ieşirea fără un acord sau un nou referendum.

Un amendament pentru amânarea Brexitului este opera laburistei Yvette Cooper. Destinat să evite un 'no deal', el prevede că, în absenţa unui acord până cel târziu pe 26 februarie, guvernul va trebui să amâne Brexit-ul până pe 31 decembrie 2019, propunere ce se bucură de sprijinul unor foşti miniştri conservatori. Alegerile europene din 26 mai sunt ''adevăratul termen'' al negocierilor privind Brexit-ul, potrivit şefului diplomaţiei spaniole Josep Borell.

Ministrul britanic al comerţului exterior Liam Fox a avertizat în legătură cu riscul unui ''tsunami politic'' dacă deputaţii nu respectă rezultatul referendumului privind retragerea din UE desfăşurat în iunie 2016. De asemenea, Downing Street a calificat drept ''extrem de preocupante'' iniţiativele ce vizează amânarea datei privind ieşirea din UE.

Dar în opinia liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, deputaţii trebuie ''să acţioneze acum pentru a se ieşi din impas''.

''Deputaţii care îşi fac treaba nu sunt complotişti'', a afirmat Hilary Benn. ''Ei încearcă să rezolve problema creată de către premier'', a adăugat el.

Amendamentele depuse nu vor fi toate supuse la vot: Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, le va selecţiona pe cele care vor fi propuse pe 29 ianuarie.

Dacă amendamentul laburist este totuşi reţinut de către ''speaker'', adoptarea sa pare puţin probabilă, întrucât deputaţii conservatori nu au câtuşi de puţin interesul de a susţine un text al opoziţiei.

Amendamentele adoptate nu vor fi legal obligatorii, dar va fi foarte riscant din punct de vedere politic pentru Theresa May să le ignore, mai ales după ce executivul său a subliniat că acest scenariu este ''ocazia pentru Camera Comunelor de a-şi exprima voinţa politică''.

Premierul May ar putea să se confrunte cu o marjă de manevră serios redusă dacă mulţi deputaţi ai partidului său votează în favoarea unui amendament sau altul. Guvernul ei s-ar expune în cele din urmă unui şir de demisii dacă încearcă să impună consemne de vot, potrivit presei britanice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img