joi, 28 martie, 2024

Lactobacilii si rolul lor in mentinerea sanatatii

Distribuie:

Publicat:

Lactobacilii sunt bacterii lactice ce se gasesc în mod natural în sistemul digestiv, aparatul excretor si în sistemul genital. Aceste microorganisme sunt considerate probiotice (microorganisme vii ce ce au un rol important în organismul uman). Cercetarea în domeniul probioticelor este la început si înca nu s-au stabilit, clar si definitiv, beneficiile consumului de probiotice. Studiile efectuate pana în acest moment au demonstrat ca probioticele au efecte benefice asupra organismului uman.

Lactobacilii pot sa ajute în prevenirea si tratarea unor afectiuni ca: infectii provocate de fungi, afectiuni ale sistemului digestiv, diaree produsa de consumul de antibiotice, infectii respiratorii, infectii la nivelului tractului urinar, afectiuni ale pielii (acnee, micoze) si infectii la nivelul cavitatii bucale.

Timp de 8 saptamani, lactobacillus, a fost administrat unui grup de copii cu varsta cuprinsa între 5 si 14 ani ce sufereau de afectiuni ale sistemului digestiv. Acest tratament a redus severitatea si frecventa durerilor abdominale. În cadrul unui alt studiu lactobacillus a fost administrat copiilor ce urmau un tratament cu antibiotice. Rezultatul a fost scaderea numarului de cazuri de diaree.

Laptele cu lactobacillus administrat copiilor cu varsta cuprinsa între 1 si 6 ani a redus numarul de cazuri de infectii respiratorii. Suplimentele alimentare pot fi sub forma de tablete, capsule sau lichide. Doza zilnica recomandata nu a fost înca stabilita si dozele sunt în functie de marca si de tulpina continuta. Efecte secundare pot fi crampele abdominale si flatulenta. Aceste efecte pot fi controlate prin reducerea dozei de suplimente alimentare. Lactobacilii se gasesc în mod natural în alimente fermentate: iaurt, kefir, smantana, unt, branza, pasta de soia fermentata, boabe de soia fermentate etc.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img