joi, 25 aprilie, 2024

Lastari de naut pentru o dieta sanatoasa

Distribuie:

Publicat:

Sa cresti lastari din naut acasa e la indemana! Urmeaza pasii pe care ti-ii explicam si apoi foloseste lastarii in cele mai gustoase salate, supe, sandvisuri si sosuri! Daca te intereseaza sa cultivi lastari din naut, trebuie sa stii ca acestia iti pot aduce chiar mai multe beneficii decat nautul propriu-zis. Asta din doua motive: 1. lastarii au un continut mai mare de proteine si vitamine decat nautul si 2. lastarii sunt eliberati de acidul fitic, un antinutrient ce poate ingreuna digestia. La o portie de 100 de grame de lastari ai 10 grame de proteine (cu 2 grame mai mult decat iti iei dintr-o ceasca de lapte). Daca esti vegetariana, lastarii iti pot aduce mai multe proteine in dieta. Mai au fibre si vitamina C si au un continut scazut de grasimi si calorii (la 100 de grame de lastari, consumi 165 de calorii).

Lastari din naut chiar la tine in bucatarie! Pasii de urmat: Cumpara o punga de naut uscat, clateste-l in cateva ape si lasa-l la inmuiat peste noapte. Dimineata, scurge si clateste nautul. Rastoarna-l intr-un vas intins (poti folosi o tava mai mica de copt), imprastie-l si acopera-l cu un tifon sau cu un prosop subtire, ca sa “respire”. Clateste boabele de naut de 2-3 ori pe zi, cu apa din ce in ce mai calduta. Repeta acest proces de clatire pana cand bobitele incep sa incolteasca si lastarii ajung la dimensiunea dorita. Daca vrei sa folosesti lastari pentru supe sau mancaruri cu legume, nu-i lasa sa creasca foarte mult. In acest caz, perioada ideala este de 3 zile. Daca vrei sa-i adaugi la salate sau sandwich-uri, ii poti lasa sa creasca pana la 5 zile. Inainte de a folosi lastari la gatit, clateste-i inca o data foarte bine si scurge-i de apa. Ii poti pastra intr-o punga de plastic, in frigider, pana la o saptamana. 

Cum sa folosesti lastari din naut in dieta: Salate: Poti sa adaugi o mana de lastari de naut in orice salata, cu vegetale verzi sau cu legume, sau poti sa-ti faci o salata doar din lastari de naut combinati cu lastari de mazare, dovleac, linte, fasole Mung etc. Lastarii din naut contin de 100 de ori mai multe enzime decat fructele si legumele crude! Sandvisuri: Ca sa mai diversifici sandvisurile sanatoase, elimina frunza de salata si foloseste in locul ei lastari de naut. Iti vor furniza si un aport insemnat de proteine! Supe: Aici e recomandat sa adaugi naut incoltit mai putin. Se fierbe in doar jumatate de ora si se transforma intr-o leguminoasa boaba care se digera la fel de usor ca orice leguma. In supa, lastarii dau consistenta si o fac mai satioasa. Si ii poti combina cu orice fel de legume: cartofi, morcovi, telina, broccoli, spanac. Humus: Poti face si humus din lastari de naut incoltiti foarte putin. Ingredientele sunt aceleasi ca in reteta clasica de humus!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img