vineri, 29 martie, 2024

Laufer: Mai multe companii mari își vor reloca operațiunile în Romania pană la sfarșitul anului

Distribuie:

Publicat:

Mai multe companii de talie mare își vor reloca operațiunile în România, până la finele acestui an, atrase de avantajele pe care le găsesc aici, precum creșterea economică, nivelul de salarizare, cota unică și potențialul pieței interne, a declarat, marți, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării IMM-urilor.

“În contextul actual, global, România a devenit o destinație mult mai atractivă pentru investitorii străini și lucrul acesta o spun din nenumăratele discuții pe care le am cu companii străine care doresc să vină în România și chiar există o mișcare către Europa Centrală și de Est și România se află într-o poziție mai bună decât se afla în urmă cu câțiva ani când, din păcate, din foarte multe proiecte care veneau spre această zonă a Europei, multe ajungeau în Ungaria, în Cehia, în Slovacia și în alte țări care ofereau condiții mai bune, cel puțin aceasta era perspectiva celor care doreau să investească. O să vedeți până la sfârșitul anului, asta v-o pot spune, chiar niște companii mari care vor anunța inclusiv relocarea operațiunilor în România. Fiindcă România are un potențial mare”, a arătat Laufer.

El a amintit potențialul mare al României în zona de IT.

“Este din ce în ce mai mult interes în zona aceasta. Oracle are în România a patra operațiune din lume, și are multe”, a mai spus ministrul.

Laufer a enumerat atât punctele forte ale României, cât și slăbiciunile.

La capitolul avantaje, el a identificat creșterea economică de 5,8% în primul semestru, precizând că cea mai mare parte a creșterii economice vine din industrie.

“În al doilea rând, stabilitatea macroeconomică. Indiferent de discuțiile dintre mediul privat despre măsurile pe care Guvernul vrea să le implementeze, există o stabilitate în România, lucru apreciat de cei care vin și investesc aici, iar România este cotată de toate agențiile de rating la un rating foarte bun, ceea ce înseamnă că facem pași într-o direcție bună. Un alt avantaj, pe lângă stabilitatea macroeconomică, este cota unică”, a continuat Laufer.

El a subliniat cum poate România să profite de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Un alt aspect forte este amplasarea geografică a României când discutăm de dezvoltarea pieței interne și externe și de atragerea de investiții. Avem contextul Brexitului și avem deodată mulți potențiali noi investitori și vreau să vă spun că sunt investiții din Statele Unite până în Japonia și China și alte țări care au investiții la ora actuală în Marea Britanie. Practic forța piețelor financiare ale Europei era Londra și acum este o discuție în sensul relocării spre Frankfurt și Paris. Deci lucrurile vin spre continent. Odată cu ele vine și suportul, o echipă amplă. Și sunt companii care nu se relochează într-o singură țară, ci au mai multe variante. România deja primește solicitări constante, inclusiv noi, prin InvestRomania, la minister, dar vreau să vă spun că și companiile care lucrează în mod independent în piață au din ce în ce mai multe solicitări în acest sens”, a susținut Laufer.

Alte puncte forte enumerate de ministru sunt resurse naturale și dezvoltarea parcurilor industriale și tehnologice, potențialul turistic și nivelul de salarizare comparativ cu alte țări. Totodată, piața internă a României este încă foarte scăzută, deci reprezintă un potențial.

La capitolul puncte slabe, Laufer a început cu competitivitatea națională.

“Încă nu suntem suficient de competitivi și evident că, oricum ai lua-o, trebuie să ai infrastructură adecvată. Adică posibilitatea să concurăm și cu piețele de lângă noi, care au un sistem de transport mai rapid și mai ieftin, deci costurile de transport intern și extern în piață încă sunt mari. Se lucrează intens în acest sens și cred că în următorii doi ani lucrurile vor primi cu totul și cu totul altă direcție. Aceasta este o prioritate pentru Guvern, cu siguranță”, a mai spus el.

Un alt punct slab sunt tendințele demografice și de vârstă.

“România are o problemă demografică, inclusiv cu numărul nou-născuților și o îmbătrânire a populației. În același timp, avem un număr foarte mare de români plecați din țară, între patru și cinci milioane de români. Să știți că mulți dintre ei vor să se întoarcă în România. Noi am primit un studiu în acest sens și peste 70% din românii plecați își doresc să se întoarcă în următorii cinci ani în România. 40% din cei plecați s-ar întoarce și mai devreme de trei ani. România ar trebui să acorde o atenție sporită acestei probleme, pentru că există soluții și chiar o să venim cu propuneri în acest sens, pentru că eu cred că este un potențial foarte mare, mulți români doresc să se întoarcă în țară, dar trebuie să le creăm infrastructura necesară ca să se poată întoarce”, a mai arătat oficialul.

El a adăugat, la capitolul puncte slabe, birocrația și productivitatea scăzută a muncii din țara noastră.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img