sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Lech Walesa il critica pe presedintele Andrzej Duda pentru afirmatii privind reformarea sistemului judiciar

Distribuie:

Publicat:

Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, unul dintre eroii mişcării anticomuniste din această ţară, i-a ripostat luni actualului preşedinte Andrzej Duda după ce acesta a comparat efortul partidului de guvernământ pentru a reforma sistemul judiciar cu lupta împotriva comunismului, informează dpa potrivit Agerpres.

În calitate de fondator al sindicatului Solidaritatea (Solidarnosc), Walesa a spus că nu-i va permite lui Duda să facă referiri la această mişcare în conexiune cu reformele din sistemul judiciar promovate de partidul lui Duda, Lege şi Justiţie (PiS).

"Reprezentaţi o poziţie care vrea să demoleze separarea puterilor (în stat) pentru care a luptat Solidaritatea", a notat Walesa pe Twitter.

În timpul unei reuniuni a filialei locale a PiS în oraşul Katowice în timpul weekendului, Duda a recunoscut meritul mişcării Solidaritatea pentru libertate în Polonia şi Europa, apărând reformele judiciare ale partidului său şi criticând ceea ce, după cum s-a exprimat el, reprezintă un grup privilegiat de judecători în sistemul juridic al Poloniei.

"Am speranţa că vom reuşi să învingem, aşa cum odată am învins comunismul", a spus Duda. Scopul este "să curăţăm complet casa poloneză", a adăugat el.

În 1980, reprezentanţi ai muncitorilor de pe şantierul naval din Gdansk aflaţi în grevă, conduşi de Lech Walesa, au semnat un acord cu guvernul comunist care le-a oferit dreptul de a forma sindicate independente. Se consideră că mişcarea a jucat un rol central în doborârea comunismului.

PiS încearcă să promoveze ample reforme în sistemul judiciar, inclusiv o legislaţie care să majoreze pedepsele disciplinare împotriva judecătorilor.

Criticii susţin că măsura este menită să-i reducă la tăcere pe judecătorii critici faţă de reformele judiciare şi va îngrădi independenţa justiţiei, în timp ce PiS e fermă în opinia sa că o reformă profundă a sistemului judiciar al ţării este necesară.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img