vineri, 19 aprilie, 2024

Legatura dintre depresie si cancer. O noua cauza neasteptata a aparitiei carcinoamelor

Distribuie:

Publicat:

O noua cercetare a oamenilor de stiinta din Marea Britanie scoate la iveala o legatura nebanuita intre doua afectiuni extrem de des intalnite in zilele noastre. Se pare ca persoanele care sufera de depresie sau anxietate prezinta un risc mai crescut de aparitie a cancerului si evolutie rapida a acestuia.

Oamenii de stiinta au analizat date provenite de la 160.000 de britanici, dintre care 4.353 murisera din cauza cancerului de-a lungul cercetarii. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 14 ani, pana in 2008, potrivit gandul.info. 

Concluzia cercetatorilor a fost aceea ca in cazul persoanelor care sufereau de tulburari de natura psihologica – depresie, anxietate – se inregistra un risc de aparitie a cancerului cu 32% mai mare decat in cazul celorlaltor participanti la studiu. 

Unul dintre cercetatori, medicul David Batty de la University College London a explicat ca rezultatele arata ca cele mai frecvente forme de cancer intalnite cu precadere in cazul persoanelor diagnosticate cu depresie sau anxietate sunt cancerul de prostata, de pancreas, esofagian, colorectal sau leucemia. 

„Descoperirile noastre se adauga celor care arata ca problemele de natura psihica pot declansa unele boli grave. Totusi, suntem departe de a putea transforma aceste dovezi intr-o concluzie certa”, a explicat medicul. 

Dereglarile de natura mintala, asa cum este depresia, influenteaza functionarea sistemului imunitar, sistem recunoscut ca fiind responsabil pentru declansarea diverselor tipuri de boli. Dereglarile imune indelungate pot afecta celulele corpului si cauza aparitia carcinomului, incluzand aici cancerul colorectal, pulmonar sau de stomac. 

Cercetatorii spera ca pe aceasta cale sa reuseasca sa obtina dovezi suplimentare si sa arate noi cai catre tratamentul eficient si prevenirea cancerului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img