vineri, 19 aprilie, 2024

Legatura dintre oua si colesterol

Distribuie:

Publicat:

Expertii in nutritie sunt de acord ca proteinele si vitaminele din oua transforma aceste alimente intr-o optiune sanatoasa. Acestea au 13 minerale si vitamine esentiale. in plus, sunt o sursa valoroasa de proteine de inalta calitate, de care are nevoie corpul uman pentru a construi si mentine muschi puternici si sanatosi. Un ou mare are aproximativ 6 grame de proteine si 72 de calorii, oferind o nutritie adecvata intr-un pachet caloric mic.

Ouale au un continut bogat si de substante nutritive, inclusiv de biotina (ajuta organismul sa transforme alimentele in energie utilizabila), colina (micronutrient esential implicat in metabolism printre altele), vitamina A (importanta pentru sistemul imunitar), luteina si zeaxantina (protejeaza corpul de radicalii liberi). Ouale sunt si unul dintre singurele alimentele care au in mod natural vitamina D, ideala pentru sanatatea oaselor, noteaza eva.ro.

Multi oameni se intreaba daca galbenusurile sunt bune sau nu pentru ei. Acestea au avut o reputatie negativa din cauza colesterolului, despre care expertii spuneau ca dauneaza sanatatii. Un ou mare contine 186 de miligrame de colesterol, iar valoarea zilnica recomandata pentru colesterol este mai mica de 300 de miligrame.

Se credea ca ouale sunt asociate cu un risc crescut de boli de inima din cauza continutului mare de colesterol. Cu toate acestea, cercetarile curente arata ca, in cazul celor mai multi oameni, colesterolul alimentar nu poate afecta semnificativ nivelul colesterolului din sange. 

In plus fata de colesterol, galbenusul contine, de asemenea, multe dintre substantele nutritive ale oualor. Beneficiile galbenusurilor includ, de asemenea, cantitati mari de fier, acid folic, vitamine, luteina si zeaxantina. in timp ce galbenusul contine mai putine proteine decat albusul, ofera cateva substante nutritive sanatoase, cum ar fi vitaminele solubile in grasimi, acizii grasi esentiali si antioxidantii.

La un moment dat, se credea ca este sanatos sa mananci omlete numai din albusuri de ou.
Dar albusurile de ou ofera doar niste proteine si vitamina B, de aceea expertii recomanda consumul intregului ou. Omletele sunt mai delicioase atunci cand incluzi si galbenusul. insa tine minte ca pierzi aproape jumatate din cantitatea de proteine din ou atunci cand indepartezi galbenusul. De asemenea, pierzi toate acele vitamine si minerale esentiale, precum vitamina D, E, A, colina si antioxidantii.

Conform studiilor din 2015 privind dieta, colesterolul alimentar nu mai reprezinta un motiv de ingrijorare cand vine vorba de cresterea nivelului colesterolului din sangele unei persoane. Factorii de risc mai probabili pentru riscul bolilor cardiace includ genetica, absenta exercitiilor fizice si optiunile stilurilor de viata cum ar fi fumatul si consumul de alcool. De fapt, cercetarile recente au constatat ca persoanele care au consumat aproximativ un ou pe zi au avut un risc mai scazut al dezvoltarii bolilor de inima si accidentului vascular cerebral. 
Acest efect probabil ca este datorat nivelului ridicat de colesterol bun din oua, care poate contribui la combatarea acumularii de grasimi in vasele de sange. Un alt studiu, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, a constatat ca un ou pe zi nu reprezinta o problema pentru persoanele cu un risc mai mare pentru problemele de inima si colesterol.(A.M.)

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img