joi, 28 martie, 2024

Legatura dintre tamoxifen si cancerul uterin. Ce trebuie sa stie femeile?

Distribuie:

Publicat:

Tamoxifenul este un medicament utilizat in tratamentul cancerului de san, pentru a reduce riscul de recidiva a bolii. El poate avea efecte secundare importante despre care pacientele trebuie sa fie informate. Administrarea de tamoxifen creste considerabil rata de supravietuire in cazul femeilor cu cancer la san cu receptori estrogeni. De obicei, durata administrarii de tamoxifen dupa un cancer de san tratat este de 5 ani, dar un tratament indelungat poate sa creasca riscul de efecte secundare. Dr. Amelia Milulescu, medic specialist in obstetrica-ginecologie la Institutul Sanului, da detalii despre aceste posibile efecte secundare ale medicamentului asupra pacientelor.

„Desi efectul terapeutic primar al tamoxifenului deriva din proprietatile sale antiestrogenice, acest agent are, de asemenea, activitate estrogenica modesta. In dozele standard, tamoxifenul poate fi asociat cu proliferarea endometriala, hiperplazie, formarea de polipi, carcinomul invaziv si sarcomul uterin“, explica dr. Amelia Milulescu. „Majoritatea studiilor au constatat ca riscul relativ crescut de a dezvolta cancer endometrial pentru femeile care iau tamoxifen este de doua pana la trei ori mai mare decat cel al populatiei generale. Exista un risc crescut de aparitie al polipilor endometriali, secundar utilizarii tamoxifenului, atat pentru femeile aflate in premenopauza, cat si pentru cele in postmenopauza“, adauga specialistul.

Potrivit Societatii Americane de Cancer  – octombrie 2014 -, tamoxifenul actioneaza ca estrogen la nivelul uterului, ceea ce poate duce la cresterea riscului de cancer endometrial si de sarcom uterin. „Desi tamoxifenul creste riscul de aparitie al cancerului uterin, cresterea generala a riscului este scazuta. Intr-un studiu amplu asupra femeilor care au luat medicamentul timp de pana la 5 ani pentru a reduce riscul de cancer mamar, mai putin de 1% din ele au fost diagnosticate cu cancer uterin. Majoritatea acestor tipuri de cancer au fost descoperite intr-un stadiu foarte timpuriu. Unele femei au fost diagnosticate cu modificari endometriale precanceroase. Riscul de cancer uterin se reduce in cativa ani dupa oprirea tratamentului“. Riscul crescut pare sa afecteze femeile de peste 50 de ani si nu femeile mai tinere. Femeile diagnosticate cu cancer uterin nu trebuie sa urmeze tratament cu  tamoxifen. Pacientele care au avut o histerectomie nu sunt expuse riscului de cancer endometrial sau de sarcom uterin.

„Femeile care iau tamoxifen trebuie sa fie informate asupra riscurilor proliferarii endometriale, hiperplaziei endometriale, cancerului endometrial si sarcoamelor uterine. Acestea ar trebui sa fie incurajate sa se adreseze medicului ginecolog in cazul in care constata orice simptome vaginale anormale, inclusiv secretii sangeroase, spotting  sau leucoree. Orice sangerare vaginala anormala ar trebuie investigata. De asemenea, femeile in postmenopauza care iau tamoxifen trebuie monitorizate atent pentru simptomele hiperplaziei endometriale sau ale cancerului“, arata medicul. Pacientele aflate in premenopauza, carora li se administreaza tratatament cu tamoxifen nu au niciun risc crescut de cancer uterin si, ca atare, nu necesita monitorizare suplimentara dincolo de ingrijirea ginecologica de rutina.

„Daca pacienta nu a fost identificata ca avand un risc crescut de cancer endometrial, screeningul  endometrial de rutina nu s-a dovedit a fi eficient in cresterea detectarii timpurie a cancerului endometrial la femeile care utilizeaza tamoxifen. O astfel de supraveghere poate duce la proceduri diagnostice mai invazive si mai costisitoare si, prin urmare, nu este recomandata. Daca apare hiperplazie endometriala atipica, trebuie initiat un management ginecologic adecvat, iar utilizarea tamoxifenului trebuie reevaluata. Daca se recomanda utilizarea in continuare a terapiei cu tamoxifen si riscurile sunt acceptate de catre pacient, trebuie luata in considerare o histerectomie la femeile cu hiperplazie endometriala atipica. Utilizarea tamoxifenului poate fi reluata dupa histerectomia pentru carcinomul endometrial“, conchide dr. Amelia Milulescu.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img