marți, 19 martie, 2024

Legatura dintre vitamina D si somnolenta

Distribuie:

Publicat:

Vitamina D este produsa in mod natural de organism in urma expunerii la radiatiile ultraviolete ale soarelui. Se stie ca vitamina D joaca un rol important in sanatatea oaselor si in reglarea sistemului imunitar.

In primul studiu, publicat in Journal of Clinical Sleep Medicine, cercetatorii au masurat nivelurile de vitamina D si de somnolenta la 81 de pacienti, la o clinica de somn. Toti participantii s-au plans de probleme de somn si de „durere nespecifica”. Cu totii au fost diagnosticati, in cele din urma, cu anumite forme de tulburari de somn, cea mai frecventa fiind apneea de somn obstructiva.

Cercetatorii au descoperit ca, pentru majoritatea participantilor, somnolenta a crescut pe masura ce nivelurile sanguine de vitamina D scadeau. Cu toate acestea, s-a vazut un efectul opus la participantii afro-americani, somnolenta crescand odata cu nivelurile de vitamina D.

„Desi am gasit o corelatie semnificativa intre vitamina D si somnolenta, relatia pare a fi mult mai complexa decat am crezut initial”, a declarat cercetatorul David E. McCarty. „Este important sa facem acum un studiu de verificare si sa cercetam mai amanuntit aceasta corelatie”.

Suplimentarea trateaza somnolenta

In al doilea studiu, care urmeaza sa fie prezentat la a 25-a reuniune anuala a Associated Professional Sleep Societies, McCarty a examinat datele de la 153 de pacienti care s-au plans de dureri cronice. Acei pacienti s-au inscris la un studiu care cerceta tulburarile de somn. Cercetatorii au descoperit ca 54 la suta dintre participanti aveau un deficit de vitamina D, in timp ce 30 la suta au avut niveluri sanguine de vitamina D clasificate ca fiind insuficiente, dar inca nu deficitare.

Concluziile nu au fost surprinzatoare, pentru ca cercetarile anterioare au aratat ca nivelurile scazute de vitamina D sunt adesea asociate cu o forma difuza de dureri musculo-scheletice, numita miopatie osteomalacica, care poate interfera cu somnul.

Deoarece miopatia osteomalacica raspunde bine la tratamentul cu suplimente de vitamina D, cercetatorii le-au prescris suplimente participantilor la studiu. Multi dintre participanti au experimentat apoi o tratare completa a simptomelor de somnolenta din timpul zilei. Acest lucru sugereaza ca deficitul de vitamina D poate fi, de fapt, o cauza directa a somnolentei, probabil din cauza rolului sau in reglarea inflamatiei din organism, spun cercetatorii.

”Sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili daca deficitul de vitamina D contribuie direct la somnolenta diurna excesiva si pentru a determina daca suplimentarea ofera o metoda noua pentru ameliorare”, a spus McCarty.

McCarty a mentionat ca cercetarea sa a condus deja la schimbari in modurile in care el isi trateaza pacientii cu tulburari de somn.

„Modul in care acest studiu a schimbat obiceiurile mele de practica vine de la realizarea ca pacientii care se prezinta cu plangeri de tulburari de somn au adesea un deficit de vitamina D”, a spus el.

„Prin urmare, am tendinta de a verifica daca pacientii care se prezinta si cu dureri nespecifice musculo-scheletice au un deficit de vitamina D si le recomand sa ia suplimente daca au niveluri sub 30 ng/ml”.

El sugereaza ca si alti medici sa adopte practici similare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img