vineri, 19 aprilie, 2024

Lege importanta pentru turism, adoptata de Senat. Impozitul pe profit dispare

Distribuie:

Publicat:

Senatul a adoptat luni, cu 87 voturi ‘pentru’, 6 ‘impotriva’ si 7 abtineri, propunerea legislativa a PSD privind inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul specific in industria turismului, la hoteluri si unitati de alimentatie publica.

Proiectul prevede ca acest impozit specific li se va aplica firmelor din industria turismului si alimentatie publica care au pana in 5 milioane de euro cifra de afaceri si maximum 250 de angajati.

‘Este un avantaj foarte mare pentru industria turismului, in urma acestui proiect de lege se elimina impozitul pe profit si se adauga acest impozit specific. Va fi avantajos pentru ca va creste calitatea serviciilor din aceasta zona, in turism si alimentatie, si se vor mari incasarile la bugetul de stat. Va fi avantajos pentru cei care platesc taxele la zi’, a declarat deputatul PSD Mircea Dobre, unul dintre initiatorii proiectului.

Potrivit proiectului, valoarea impozitului specific se calculeaza pe fiecare unitate in parte, pe baze unor formule, in functie de mai multe conditii, printre care si zona in care se afla hotelul, numarul locurilor de cazare. Secretarul de stat Gabriel Biris a precizat ca Guvernul nu a formulat un punct de vedere la acest proiect, deoarece nu a putut fi finalizata analiza de impact financiar pe care masurile luate in 2015 l-au avut asupra hotelurilor si restaurantelor, si anume reducerea TVA de la 24% la 9%, si nici efectele controalelor ANAF pentru a scoate la lumina veniturile nedeclarate.

Presedintele Comisiei de buget, Viorel Arcas, a precizat ca la comisie a fost introdus un nou amendament, prin care impozitul specific sa fie optional. Proiectul a fost initiat de peste 150 de parlamentari PSD, UNPR, ALDE.

Senatul este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor este for decizional.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img