marți, 23 aprilie, 2024

Lege pentru deconspirarea personalului Fostei Securitati. Arhivele SRI, SIE si MApN – desecretizate

Distribuie:

Publicat:

Institutiile care detin in arhivele proprii documente referitoare la ofiteri, informatori si colaboratori ai fostei Securitati ar putea fi obligate sa le desecretizeze si sa le predea catre CNSAS, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul Dan Cristian Popescu.

”In termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, institutiile care detin in arhivele proprii documente referitoare la personalul (ofiteri, informatori si colaboratori) care a facut parte din fosta Securitatea cominista din Romania vor proceda la desecretizarea acestora si predarea lor, conform legislatiei in vigoare, catre CNSAS”, potrivit proiectului de lege privind deconspirarea activitatii intregului personal al Securitatii (ofiteri, colaboratori, informatori) ca aparat ideologic al regimului comunist in Romania in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989), depus de deputatul PNL Dan Cristian Popescu.

”Initiativa reglementeaza desecretizarea dosarelor fostei Securitati comuniste din Romania aflate in prezent in arhivele SRI, SIE si Ministerului Apararii Nationale, dar care nu au fost predate pana in prezent Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS)”, a declarat Dan Cristian Popescu.

Liberalul sustine ca pana in prezent au fost predate CNSAS o mare parte din dosarele de colaboratori si informatori ale fostei Securitati comuniste, insa in arhivele SRI si SIE au ramas aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul fostei Securitati.

”Consider ca dupa 26 de ani de la schimbare regimului comunist nu se mai justifica nedeconspirarea acestor ultime dosare, iar prin mentinerea lor in situatia actuala se creaza suspiciunea ca persoanele care ar putea fi identificate inca pot influenta viata social-economica si politica a tarii. Acest scenariu a fost intens vehiculat ȋn mass-media ṣi societatea civila ṣi cred ca a venit momentul sa punem capat tuturor speculaṭiilor. Deṣi legea nu are un caracter punitiv, daca se va dovedi ca exista ȋntr-adevar factori de decizie ȋn Romȃnia care au facut parte din aparatul fostei Securitaṭi, ei vor fi nevoiṭi sa se retraga din viaṭa publica, la presiunea opiniei publice. Iar acest lucru nu poate fi decȃt benefic societaṭii, ȋn ansamblul sau”, subliniaza liberalul.

El argumenteaza ca publicarea acestor liste ar avea un impact pozitiv asupra imaginii Romaniei ȋn rȃndul partenerilor internaṭionali din NATO si UE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img