marți, 19 martie, 2024

Legea ANTIFUMAT a fost adoptata

Distribuie:

Publicat:

Camera Deputatilor, forul decizional a votat astazi legea care interzice fumatul in spatiile inchise cu 164 voturi “pentru” si doar 20 “impotriva”. Legea urmeaza sa intre in vigoare la 45 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial, dupa promulgarea presedintelui Klaus Iohannis.
Fumatul va fi interzis total in cluburi, baruri, restaurante, taxiuri, institutii de invatamant, spitale dar si in spatiile de joaca pentru copii indiferent daca acestea sunt deschise.
Formularea oficiala este “spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.”

Se abat de la regula doar celulele pentru detinutii din penitenciarele de maxima siguranta.

Legea adoptata de Camera Deputatilor permite fumatul numai in camere special amenajate, exclusive in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea unor conditii cum ar fi sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise , sa fie dotate cu ventilatie functionala care sa asigure eliminarea fumului de tigara, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si sa fie marcate cu indicatoare  “Loc pentru fumat.”

Nerespectarea noii legi atrage cu sine sanctiuni cu amenda contraventionala de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice , intre 5.000 si 10.000 de lei pentru persoanele juridice si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

In Romania mor zilnic 89 de persoane din cauza fumatului, echivalentul a 4 persoane pe ora, un deces la fiecare 15 minute.

Din cele 28 de state ale Uniunii Europene, 17 interzic fumatul total in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img