marți, 19 martie, 2024

Legea Big Brother, modificata in Senat

Distribuie:

Publicat:

Accesul la datele personale se poate face numai cu autorizarea prealabila a judecatorului, a stabilit luni plenul Senatului, care a adoptat o propunere legislativa de modificare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice. Senatul a aprobat actul normativ cu 91 de voturi pentru, 3 impotriva si 5 abtineri si este prima camera sesizata. Proiectul de lege merge acum la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Propunerea legislativa fusese agreata la Cotroceni in luna mai de liderii partidelor politice parlamentare si a fost initiata de senatorii Vasile Blaga (PNL) si Gabriel Oprea (UNPR) si deputatii Daniel Constantin (ALDE), Alina Gorghiu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Varujan Pambuccian – (minoritati) si Victor Ponta (PSD).

Proiectul de lege prevede ca “la solicitarea instantelor de judecata sau la solicitarea organelor de urmarire penala ori a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, cu autorizarea prealabila a judecatorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pun la dispozitia acestora, de indata, dar nu mai tarziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare, in conformitate cu prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal”.

“Solicitarile privind datele (…) formulate de catre organele de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale sunt supuse dispozitiilor art. 14, 15, 17-23 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei”, cererile, respectiv raspunsurile, daca sunt transmise in format electronic, urmand sa aiba semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, mai prevede propunerea legislativa.

Aceste solicitari se proceseaza in conditii de confidentialitate.

Proiectul mai prevede ca datele de trafic, de identificare a echipamentului si de localizare solicitate nu fac obiectul stergerii sau anonimizarii de catre furnizori, atunci cand solicitarea formulata este insotita sau urmata de o notificare cu privire la necesitatea mentinerii lor, in scopul identificarii si conservarii probelor sau indiciilor temeinice, in cadrul investigatiilor pentru combaterea infractiunilor sau in domeniul apararii si securitatii nationale, atat timp cat subzista motivele care au stat la baza solicitarii, dar nu mai mult de 5 ani de la data solicitarii sau, dupa caz, pana la pronuntarea unei hotarari definitive a instantei de judecata.

“Instantele de judecata, organele de urmarire penala sau organele de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale notifica furnizorilor incetarea motivelor care au stat la baza solicitarii sau, dupa caz, pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive”, prevede propunerea legislativa.

De asemenea, proiectul prevede ca datele de trafic referitoare la abonati si la utilizatori, prelucrate si stocate de furnizorul unei retele publice de comunicatii electronice sau de furnizorul unui serviciu de comunicatii electronice destinat publicului, trebuie sa fie sterse sau transformate in date anonime atunci cand nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicari, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data efectuarii comunicarii, cu exceptia catorva situatii.

Un alt articol al legii modificare si completate prevede ca “prelucrarea datelor de trafic efectuata in scopul stabilirii obligatiilor contractuale ce privesc abonatii serviciilor de comunicatii cu plata in avans este permisa pana la implinirea unui termen de 3 ani de la data efectuarii comunicarii”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img