vineri, 29 martie, 2024

Legea salarizarii. Care va fi cel mai mare salariu de bugetar. Ce salariu va avea presedintele tarii

Distribuie:

Publicat:

Salariile de baza ar putea creste cu pana la 42% in urmatorii 4 ani, iar cea mai consistenta majorare este prevazuta pentru asistentii sociali. Informatiile apar in noua lege unica a salarizarii, elaborata de Guvernul Ciolos. Astfel, salariul minim ar creste cu cel mult 100 de lei in urmatorii 4 ani, pana la 1.350 de lei. Impactul net al aplicarii legii va fi de 8,5 miliarde de lei, se mai arata in proiect.

Raportul dintre cel mai mic salariu de baza si cel maxim in sistemul de stat va fi de 1 la 15. Astfel, niciun angajat la stat nu va castiga mai putin de 1.350 de lei lunar. Salariul maxim va fi de 20.250 de lei si ii va reveni presedintelui Romaniei.

Cel mai bine vor fi platiti demnitarii, care vor avea un castig mediu – adica salariu de baza si alte venituri – de aproximativ 12 mii de lei.

Urmati de bugetarii cu functii specifice, cu circa 10 mii de lei si de diplomati, cu 9.300 de lei. In Justitie, castigul mediu va ajunge la 8.000 de lei. Functionarii publici din administratia centrala si cadrele universitare vor castiga in medie, aproape 5.000 de lei. Cele mai mici castiguri medii vor fi in asistenta sociala – 2.132 de lei, dupa ce aici va fi acordata cea mai consistenta majorare a salariilor de baza in urmatorii patru ani.

Proiectul mai prevede ca vor fi inghetate, pana in 2020, indemnizatiile de sedinta ale consilierilor locali si judeteni si majorarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Documentul precizeaza care sunt, in valori nominale in lei, salariile pentru fiecare functie, grad sau treapta profesionala. Astfel, vor fi eliminate situatiile in care persoane nou angajate si persoane cu vechime in munca au acelasi salariu de baza, din cauza cresterii salariului minim pe economie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img