vineri, 26 aprilie, 2024

Legenda lui Mos Nicolae: cum s-a nascut traditia cadourilor lasate in ghetute

Distribuie:

Publicat:

Legenda lui Mos Nicolae. In fiecare an, Mos Nicolae vine pe furis in casele oamenilor si lasa cadouri in ghetutele copiilor cuminti, dar si in cele ale adultilor. Este mult mai discret ca Mos Craciun, pentru ca pe el nu-l vede nimeni niciodata. Ca sa primeasca darurile, de obicei dulciuri, copiii trebuie sa-si curete bine ghetutele.

Legenda lui Mos Nicolae. S-a nascut in Asia Mica

Potrivit legendei, Mos Nicolae este protectorul copiilor, scrie Parinti.com. Sfantul Nicolae s-a nascut in anul 270 in cetatea Patara din Asia Mica (in prezent Turcia), iar numele lui inseamna, in limba greaca, „biruitor de popoare”. A locuit in orasul Myra, unde a fost episcop. Orasul este situat tot in Asia Mica, pe actualul teritoriu al Turciei. Dupa ce parintii sai au murit, Nicolae si-a impartit averea saracilor, iar apoi a plecat la Ierusalim ca prelat. In anul 325 el a fost unul dintre episcopii care au luat parte la Primul Conciliu de la Niceea, la chemarea imparatului Constantin.

Legenda lui Mos Nicolae. Care sunt faptele lui

Sunt multe legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae dupa ce acesta a ajuns preot. Potrivit unei legende, el ar fi ajutat trei fete sarace sa se marite. El e lasate cate un saculet plin cu aur la poarta casei lor, astfel incat fiecare fata sa aiba o zestre si sa se poata marita. Cand a venit randul ultimei fete, tatal ei a vrut sa vada cine le aducea saculetele cu aur si a stat pe paza intr-o noapte. Atunci, Nicolae a lasat saculetul pe hornul casei, intr-o soseta care era pusa la uscat si astfel a aparut traditia cadourilor puse in pantofi. Cei trei saculeti cu aur au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

Nicolae a venit si in ajutorul marinarilor si calatorilor. O alta legenda spune ca intr-o zi el se intorcea acasa pe mare, venind de la Ierusalim. S-a pornit o furtuna puternica, iar Nicolae s-a rugat la Dumnezeu si atunci furtuna s-a oprit brusc. Marinarii aflati pe corabie au considerat aceasta o minune, iar de atunci Sfantul Nicolae este si protectorul marinarilor si calatorilor.

Osemintele Sfantului Nicolae se afla intr-o cripta din Bari, Italia, unde a fost ingropat dupa moartea sa, in anul 343.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img