joi, 25 aprilie, 2024

Leguma care te ajuta sa te refaci dupa orice boala

Distribuie:

Publicat:

Aceasta leguma este o adevarata legenda, proprietatile sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute inca de acum 150 de ani. Se numara printre cele mai sanatoase legume de pe planeta pentru faptul ca ofera proprietati medicinale puternice si amelioreaza multe boli si afectiuni. Culoarea rosie a sfeclei este data de compusii antocianici care, in acelasi timp, ofera si proprietati anticancerigene. Extractul de sfecla este intens studiat pentru proprietatile sale de prevenire si combatere a cancerului mamar, pancreatic si de prostata. In plus, sfecla contine un agent antiinflamator denumit betaina, care sustine sanatatea inimii. Sfecla mai contine si multi nutrienti esentiali precum vitaminele B1, B2, B12, C si mineralele magneziu, cupru, fier, potasiu, iod si fosfor.

De asemenea, este binecunoscuta pentru concentratiile mari de acid folic pe care le contine, o vitamina care, printre altele, previne si aparitia malformatiilor congenitale. Aceasta leguma regleaza nivelurile colesterolului, imbunatateste circulatia sangelui, sprijina functia hepatica si sprijina procesul de detoxifiere a sangelui si a ficatului. Multumita azotatilor pe care ii contine, sfecla este un remediu naturist ideal si pentru coborarea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu stiintific, consumarea zilnica a unui pahar de suc de sfecla a determinat o scadere valorica a tensiunii arteriale sistolice cu aproximativ 4-5 unitati. Sfecla creste vitalitatea si gradul de rezistenta fizica si imbunatateste performantele sportive.

Sfecla poate fi consumata in stare cruda sau fiarta, gatita la abur sau sub forma de suc concentrat. Foarte putine persoane ii agreeaza gustul in stare cruda, asa incat, de obicei, nu este consumata singura, ci asociata in salatele de cruditati, in proportia 1:2 – 1:3, cu alte radacinoase, cum ar fi morcovul, telina, patrunjelul, sau cu salata verde ori varza rosie. Doza zilnica este de 100-150 de grame. De regula, o cura cu sfecla cruda dureaza minimum doua saptamani, durata maxima fiind de doua luni.

Si frunzele de sfecla sunt nutritive. Adaugati-le si pe ele la mancare, pentru ca contin mult potasiu (o jumatate de cana contine aprox. 644 mg de potasiu), proteine, zinc, fosfor, mangan, cupru, fier, calciu, vitamina A si vitamina C. Frunzele de sfecla contin mai mult fier si decat spanacul!

Cum sa pregatesti salata de sfecla. Betalaina este destul de sensibila la fierbere si extrem de sensibila la coacere, se leaga mai toate proprietatile antitumorale si antioxidante ale acestei legume. Ca atare, sfecla nu va fi consumata coapta, ci doar fiarta, si nu oricum, ci doar in coaja, si doar pana se inmoaie (se verifica prin impungere cu o furculita). Nu mai mult! Dupa fierbere, sfecla rosie se da prin razatoare, se adauga radacina de hrean rasa, apoi sare, ulei si otet dupa gust. Puteti adauga si putina miere, dupa care se amesteca foarte bine ingredientele si se pun intr-un borcan inchis ermetic cu capac. Salata de sfecla se poate pastra la frigider, fara probleme, timp de doua saptamani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img