joi, 25 aprilie, 2024

Leopoldina Balanuta ar fi implinit varsta de 84 de ani. A murit subit, de ocluzie intestinala

Distribuie:

Publicat:

Marea actrita Leopoldina Balanuta ar fi implinit ieri, 10 decembrie, frumoasa varsta de 84 de ani si, poate ar fi fost la fel de activa ca sotul ei, actorul Mitica Popescu. Din pacate, actrita a murit subit, la 63 de ani, de ocluzie intestinala.

Actorul Mitica Popescu are trei servicii, la 81 de ani. Din pacate, sotia sa, Leopoldina Balanuta  l-a parasit subit, la 15 octombrie 1998, la doar 63 de ani. A fost o actrita sensibila si talentata. Publicul a indragit-o pentru toate rolurile sale, dar si pentru minunatele spectacole de poezie pe care le-a realizat.

Leopoldina Balanuta, biografia

Actrita romanca Leopoldina Balanuta s-a nascut la 10 decembrie 1934, in localitatea Paulesti, judetul Vrancea. Probabil ca de aici a mostenit vocea domola, calda si dragostea pentru poezie.

A absolvit Institutul de Teatru in 1957, la 23 de ani. A fost distribuita in piese de teatrul si in filme, mai ales in roluri cu incarcatura dramatica, "Nunta de piatra" (1972), "Dincolo de pod" (1975), "Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii" (1979), "Clipa" (1979), "Bietul Ioanide" (1979), "Napasta" (1982), etc.

Leopoldina Balanuta a avut si o colaborare de succes cu Televiziunea. "Gaitele" (1993), "Strigoii" (1992), "Trandafirul si coroana", "Conu' Leonida fata cu reactiunea"(1985), "Moartea unui comis voiajor" (1977), "Idolul si Ion Anapoda" (1991) sunt doar cateva din piesele in care a aparut la Televiziune.

Leopoldina Balanuta s-a casatorit la 42 de ani

Timp de peste 20 de ani, Leopoldina Balanuta a fost casatorita cu actorul Mitica Popescu.  Casatoria acestor doi mari actori s-a bazat pe o iubire calda si pe o camaraderie cum rar s-au intalnit.

”Eram actor la Teatrul din Piatra-Neamt cand am fost anuntat ca s-a eliberat un loc la Teatrul Mic din Bucuresti. Era in anul 1973, iar eu inca imi cautam drumul, chiar daca aveam 37 de ani”, povestea Mitica Popescu, intr-un interviu mai vechi.

Destinul a vrut ca actorul sa fie distribuit alaturi de Leopoldina Balanuta in spectacolele ”Dupa cadere” si ”Stalpii societatii”.

Intre Poldi, cum era alintata Leopoldina Balanuta, si Mitica Popescu a existat doar o amicitie, dar in turnee s-au cunoscut mai bine si, incet-incet, s-au indragit.

”Am realizat ca o iubesc pe Poldi atunci cand a fost internata timp de o luna si jumatate la Fundeni, din cauza unei peritonite. O vizitam in fiecare zi, ii duceam de mancare si stateam cat mai mult posibil langa ea. Si acum imi mai aduc aminte ca m-a rugat sa-i fac rost de o caseta cu Demis Roussos. I-am indeplinit dorinta si m-am bucurat de bucuria ei”, povestea mitica Popescu, intr-un interviu mai vechi.

Leopoldina Balanuta si-a asteptat doua ore mirele

Dupa externare, Leopoldina Balanuta i-a cerut lui Mitica Popescu sa se mute impreuna.  S-au casatorit la trei luni dupa cutremurul din martie 1977. In ziua cununiei, pe 2 iunie, Mitica Popescu a trebuit sa fie prezent la spectacolul "Cantarea Romaniei". Leopoldina Balanuta l-a asteptat doua ore la Starea Civila din Piata Amzei. Actorul a venit transpirat, dar fericit ca isi indeplineste visul.

In acelasi an, la Focsani, si-au petrecut Revelionul la casa parintilor Leopoldinei Balanuta. Tatal actritei, preot, i-a cununat religios in acea noapte.

Mitica Popescu avea 40 de ani, iar Leopoldina Balanuta, 42 de ani. Actrita evitase sa se marite pana atunci pentru ca era o fire bolnavicioasa. Inainte de a il intalni pe Mitica Popescu suferise sase operatii.

Cum a murit Leopoldina Balanuta

Pe 14 octombrie 1998, Leopoldina Balanuta si sotul ei Mitica Popescu au urmarit meciul de fotbal Ungaria – Romania si s-au enervat cumplit cand spectatorii maghiari au fluierat imnul de stat al Romaniei. La scurt timp, Leopoldina Balanuta a acuzat dureri stomacale foarte mari.

La miezul noptii, Mitica Popescu isi transporta sotia la Spitalul de Urgenta. Chiar in acea noapte, Leopoldina Balanuta a fost operata, dar in dimineata zilei de 15 octombrie, la ora 7.00, marea actrita a murit.

Deoarece Leopoldina Balanuta a debutat la Teatrul Mic cu piesa "Prima intalnire", colegii au tinut ca sicriul sa fie depus pe scena, in semn de respect fata de memoria lui Poldi.

Pe Calea Victoriei, o tiganca, de la care actrita obisnuia sa cumpere flori, a aruncat un brat de trandafiri, un gest emotionant din partea unui om simplu care cu siguranta nu a trecut pragul teatrului. Pe tot traseul pana la cimitir, oamenii se opreau si aplaudau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img