marți, 19 martie, 2024

Leul manifestă o stabilitate destul de bună, în context global şi în comparaţie regională

Distribuie:

Publicat:

Deprecierea leului din ultima perioadă se încadrează în contextul global al deteriorării sentimentului investiţional faţă de pieţele emergente, însă, în context global şi în comparaţie regională, leul manifestă de fapt o stabilitate destul de bună, a declarat, pentru AGERPRES, economistul-şef al BCR, Horia Braun.

"Deprecierea leului din ultima perioadă se încadrează în contextul global al deteriorării sentimentului investiţional faţă de pieţele emergente care a fost generat printre altele de aprecierea dolarului american şi de tensiunile evidente prin politicile comerciale de natură protecţionistă induse de administraţia Preşedintelui american Donald Trump. Dacă privim în acest context global şi în comparaţie regională, leul manifestă de fapt o stabilitate destul de bună, susţinut fiind probabil de un diferenţial de dobânzi semnificativ faţă de alte monede europene, precum şi, posibil, de intervenţii în piaţă ale BNR, cel puţin aşa sugerează datele privind variaţia rezervelor valutare aferente lunii mai", susţine Horia Braun.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, joi, un curs de 4,6695 lei pentru un euro, în creştere cu 0,08% sau cu 0,35 bani faţă de cotaţia precedentă, stabilită la 4,6660 lei pentru moneda unică europeană.

Acesta este cel mai slab curs al leului în raport cu moneda unică, conform statisticilor BNR puse la dispoziţie pe site-ul propriu.

De asemenea, leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, până la valoarea de 4,0518 lei, mai puţin cu 1,7 bani (0,42%), comparativ cu anunţul de miercuri, când dolarul fusese cotat la 4,0348 lei.

Conform BNR, francul elveţian a fost cotat la 4,0627 lei, în creştere cu 1,6 bani (0,39%) faţă de cotaţia din ziua anterioară, respectiv de 4,0467 lei. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img