miercuri, 27 martie, 2024

Lia Olguta Vasilescu, despre intalnirea de astazi de la Cotroceni si despre cresterile salariale: “Nu vad motivul pentru care am avut astazi aceasta discutie”

Distribuie:

Publicat:

La Cotroceni a fost o intalnire cu scantei, la care au participat premierul Viorica Dancila si Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Discutiile s-au incheiat cu un comunicat de la Cotroceni, in care Administratia Prezidentiala a sustinut ca Iohannis le-a apostrofat pe cele doua pentru modul in care au evoluat salariile romanilor.

”Din punctul meu de vedere a fost o discutie cordiala, constructiva. S-a discutat ce se intampla cu Legea salarizarii, am prezentat mii de fluturasi, dupa transferul contributiilor, de unde reiesea ca salariile au crescut in sistemul bugetar, cu exceptia celor cu venituri foarte mari, unde au fost scaderi”

Vezi si: Viorica Dancila, ”uimita” de comunicatul presedintiei: ”Sa arate stenogramele”

”Reactia este inexplicabila. Doamna Dancila chiar a solicitat sa se puna la dispozitia presei stenograma, sa se vada ca nu are nicio legatura cu atitudinea din comunicatul respectiv. Nu reusesc sa imi inchipui, daca acel comunicat a fost redactat inainte sau sa fi vrut pur si simplu sa schimbe agenda publica”

”Legea a produs efecte mai bine de opt luni, nu vad care era motivul pentru care astazi sa avem aceasta discutie”

”In 2016 vorbim de cheltuieli totale de salarizare de 58 de miliarde, in 2018 de 81 de miliarde, de la an la an au fost cresteri. La unii au fost majorari semnificative, la altii 15%, dar au fost si bugetari care aveau salariile mari si aici s-au inregistrat scaderi. Este un lucru pe care l-am asumat, nu vad de ce ar mai fi cineva surprins de lucrul acesta”

”Am explicat si ce inseamna acesta crestere pe diferenta, asta inseamna si ca legea este predictibila si principiul egalizarii. Este cea mai simpla lege din acest punct de vedere. Romania poate sa creasca, anual, cam cu 10 miliarde de lei salariile. De aceea am facut cresterea etapizat” 

”S-a dat maximum din cat a putut bugetul Romaniei sa suporte”

”Nu se poate spune ca mintim, ca nu au crescut salariile. Exista dovezile. Nu sunt salarii mari sau salariile pe care ne-am fi dorit sa fie, dar se va creste”

”Puterea de cumparare a crescut. Cu 10 si 12% la pensionari si salariati. Este o crestere”

”As vrea sa dau o replica. Doamna Turcan mi-a solicitat demisia, ca e nenorocire in Romania. Nu ma mira tupeul doamnei, am vazut-o anul trecut cand ne cerea sa nu uitam sa le dam profesorilor castigurile obtinute in instanta. Sa vedem de ce a trebuit sa castige in instanta. Nu pentru ca cineva le-a taiat 25%? S-a discutat si despre rata inflatiei, foarte des invocata, uitandu-se faptul ca anul trecut am avut inflatie de 1,1%, ca in 2010, cand conduceau acesti domni foarte inteligentie era de 8%. Am gasit un articol din 2010, se depasea tinta inflatiei asumata de BNR. Acum trebuie sa si-o asume guvernul”

”I-am sugerat presedintelui ca poate nu ar fi rau sa invite si conducerea BNR la discutii”

”BNR face un joc, nu imi dau seama impotriva cui. Anul trecut a permis bancilor sa scada garantia pe care o aveau in Romania si este foarte clar ca in loc sa avem acuze ar trebui sa ne bucuram de sprijin. Nu poti sa dai in Guvern, in conditiile in care s-au facut eforturi uriase sa tii sub tinta de deficit. Sigur, este loc si de mai bine, dar doar cine este de rea-credinta nu poate vedea eforturile pe care le face acest Guvern”

”Ce si-a asumat BNR acum opt ani, trebuie sa isi asume si acum”

"Presedintele ne-a spus sa nu mai facem modificari la Legea salarizarii, ca principiile sunt corecte”

”La ora actuala, contul mediu al unei persoane care a cotizat zece ani a ajuns la 5.757 de lei, in medie, la pilonul II. Foarte putin”

”Salariile se primesc inainte de Paste. Cu pensiile abia s-a terminat ultima transa. Pentru unii, pensiile ar mai veni in 27 mai, ar fi o perioada foarte, foarte lunga fara bani. Astazi am auzit reprosul ca s-au dat pensiile inainte in fiecare an, dar e adevarat ca si Pastele a cazut in alta data, ar fi fost dificil sa facem la fel si anul acesta”

Despre protocoalele secrete

”Eu sper sa se desecretizeze toate aceste protocoale. Au existat in toate ministerele. Toata lumea s-a transformat in informator”

”Am avut inclusiv urmarire prin GPS. Ma ascultau si in baie. Ca-n filme”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img