joi, 28 martie, 2024

Lia Olguta Vasilescu: “Regulamentul de sporuri in sistemul de sanatate trebuie revizuit”

Distribuie:

Publicat:

Regulamentul de sporuri in sistemul de sanatate trebuie revizuit si speram ca sindicalistii care ii reprezinta pe cei din sectorul medical sa fie de acord cu variante corecte de salarizare, afirma ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, care precizeaza ca Legea salarizarii nu se modifica.

"Din punctul meu de vedere, Regulamentul de sporuri in Sanatate trebuie revizuit. Nu este normal ca un doctor de la Fundeni sa aiba un venit mai mic decat un doctor de la Bailesti, doar pentru ca acolo s-au acordat sporuri mai mari, dupa cum nu e normal ca secretara sa aiba, in continuare, sporuri mai mari decat medicul. Asta se intampla, din pacate, in continuare, in foarte multe spitale. Nu este necesara amendarea Legii salarizarii, ci a Regulamentului de sporuri, unde speram ca sindicalistii care ii reprezinta pe cei din sectorul medical sa fie de acord cu variante corecte de salarizare si nu sa urmareasca doar interesul categoriilor de personal pe care le reprezinta si sa ramanem in situatia in care venitul unui muncitor fara studii superioare depaseste, uneori cu 100%, venitul unui profesor, de exemplu, iar in alte cazuri scade de la 1.500 la 1.300 venitul unuia care chiar interfereaza cu pacientul. Asta pentru ca ne dorim o lege asezata pe principii corecte, chiar daca cei vizati direct ar vrea sa fie asa, dar sa nu li se aplice lor", a scris miercuri Lia Olguta Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a subliniat ca nu Ministerul Muncii sau Parlamentul Romaniei trebuie sa decida ce specializare este mai importanta si "merita mai multe sporuri", aceasta decizie intrand in atributiile Ministerului Sanatatii.

"In Ministerul Muncii s-a lucrat la o 'lege cadru' a salarizarii, prin aceasta urmarindu-se niste principii cum ar fi 'la munca egala salarii egale'. Cu alte cuvinte, femeia de serviciu sau ingrijitoarea (…) sa aiba acelasi salariu si daca lucreaza in Invatamant, in Inspectoratele de Politie sau in Sanatate. Pentru cazurile exceptionale, cum ar fi Sanatatea, unde ingrijitoarea lucreaza printre bolnavi si are o meserie, in mod evident, mai riscanta, dar al carei risc nu il pot aprecia cei care elaboreaza o lege cadru, ci doar specialistii din institutii cu atributii, s-a luat decizia ca ministerele de resort, in acest caz Ministerul Sanatatii, sa elaboreze un 'Regulament de sporuri'. Nu au cum sa decida cei din Ministerul Muncii sau Parlamentul Romaniei (pentru ca legea e initiata de parlamentari) ce specializare e mai importanta si merita mai multe sporuri, de exemplu sectiile de boli infectioase fata de cele de boli interne", precizeaza ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, plafonarea la 30% a sporurilor, care exista si in vechea lege, dar nu s-a aplicat, a fost decisa in contextul in care cheltuielile de salarizare in Sanatate cresteau lunar cu 100 de milioane de lei si, in cazul unor spitale din Bucuresti, s-a constatat ca secretara avea spor mai mare decat doctorul.

 

"Prin Legea salarizarii s-a instituit ca sporurile sa nu depaseasca 30% din total cheltuieli salariale pe ordonator principal de credite, pe motiv ca nu e normal ca sporurile sa depaseasca salariile de baza. Principiul nu este nou, a existat si in vechea lege a salarizarii, dar nu s-a respectat aproape niciodata, ba dimpotriva, indiferent de sectia unde se aplicau sporuri, acestea erau date la maximum, fie ca era vorba de medici, ingrijitoare sau personal care nu intra in contact cu bolnavul. Am putut descoperi, dupa ce am solicitat cheltuielile cu salarizarea de la opt spitale din Bucuresti, ca, de exemplu, secretara avea spor mai mare decat doctorul. Se mergea, in cazul ei, cu spor maxim, ca si in cazul medicului, dar i se mai adauga un spor de calculator de 15%. Evident ca astfel de lucruri nu mai puteau fi tolerate, mai ales ca ele au facut ca totalul cheltuielilor de salarizare din Sanatate sa devina imposibil de estimat de catre Ministerul de Finante si ca, lunar, cresteau cu 100 de milioane de lei. In aceste conditii Ministerul Finantelor Publice a solicitat un text de lege clar si aplicabil, care sa permita calcule cat mai exacte, cu atat mai mult cu cat stiti ca, de la o luna la alta, cheltuielile din Sanatate sunt diferite, in functie de numarul de garzi, de asigurarea continuitatii etc. S-a luat decizia ca procentul sporurilor sa ramana exact ca in vechea lege unde era suficient de acoperitor pentru ceea ce isi dorea Ministerul Finantelor, dar care nu s-a aplicat ca urmare a unor derogari facute anual de la acest text, iar Ministerul Sanatatii a intrat la negocieri cu sindicatele pentru elaborarea Regulamentului de sporuri", a explicat ministrul Muncii.

Ea a mentionat ca Regulamentul de sporuri a fost asteptat inca din septembrie 2017 si a fost adoptat de Guvern in ultima forma discutata cu sindicatele, respectiv fara Anexa 10.

"Am asteptat inca din luna septembrie a anului trecut Regulamentul de sporuri, dar nu se putea ajunge la nicio solutie cu sindicatele. Cand se negocia cu reprezentantii medicilor, ei solicitau sporuri mai mari pentru medici si raportate la noul salariu, cand se discuta cu cei care reprezinta personalul TESA, acestia cereau sporuri mai mari pentru aceasta categorie si mai mici pentru medici, motivand ca 'oricum, le-au crescut salariile'. Discutiile au fost purtate pana in ultima saptamana din martie, fara a se ajunge la vreun compromis in privinta Anexei 10, care a fost solicitata de sindicate, pentru ca, apoi, tot sindicatele sa ceara eliminarea ei, iar azi, sa ne transmita ca o vor din nou. Ca la romani! Pentru ca exista riscul de a nu se mai putea plati deloc salariile in aprilie, in absenta unui Regulament de sporuri si in conditiile in care mai era doar o saptamana pentru calcularea noilor salarii, Guvernul si-a asumat sa adopte Regulamentul de sporuri in ultima forma discutata cu sindicatele, adica fara Anexa 10", a afirmat Olguta Vasilescu, care a subliniat ca 80% dintre spitale nu inregistreaza scaderi de venituri la nici un salariat, ci "cresteri masive la medici si asistente".

In ceea ce priveste Legea salarizarii, ministrul Muncii a reiterat ca aceasta prevede cresteri etapizate pana in 2022 pentru toti bugetarii, cu exceptia celor care au depasit deja grila stabilita pentru 2022, ceea ce inseamna ca si biologii, chimistii, ingrijitoarele din Sanatate vor avea cresteri, anual, cu 25 % din diferenta pe care o au de recuperat.

"Sigur cea mai buna varianta ar fi fost ca toata lumea sa creasca direct pe grila care se va aplica in 2022, cand noi consideram ca sistemul de salarizare va fi perfect echilibrat. Din pacate, bugetul de stat nu permite cresteri salariale mai mari de 12 miliarde anual. Si in 2017 si in 2018 s-a aplicat ca si crestere aceasta suma. O suma mai mare ar insemna depasirea deficitului de 3%, ceea ce ar avea repercusiuni negative asupra economiei si ar insemna si incalcarea altor reguli impuse de organismele internationale. Atat avem, in atat ne incadram! Si… important de retinut… nimanui nu i-a scazut salariul, dar in unele cazuri a scazut venitul ca urmare a reasezarii sporurilor! Legea se refera la salarii, sporurile sunt acordate conform regulamentului, dar cu obligativitatea pastrarii anvelopei de sporuri de 30 la suta per ordonator de credite, deci nu per persoana…Niciun angajat din sanatate nu are scaderi de venituri fata de decembrie 2016, cand am preluat guvernarea. Comparatiile se fac cu lunile precedente, concurand noi cu noi de luna trecuta", a mai scris Olguta Vasilescu pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a atras atentia, in ceea ce priveste solicitarea medicilor de a nu se face diferente intre cei din echipa medicala, ca, din pacate, bugetul nu isi permite cresteri mai mari, astfel incat toti bugetarii sa fie trecuti automat, de acum, la grila din 2022, asa cum s-a facut in cazul medicilor si asistentelor si ca biologul din Sanatate nu poate fi platit mai mult decat cel din Invatamant, pentru ca au aceleasi studii.

De asemenea, ministrul Muncii a precizat ca, in prezent, salariile medicilor sunt exact cum apar in Programul de Guvernare, respectiv peste 3.600 de euro brut si, in unele cazuri, se trece si de 3.600 de euro net.

Olguta Vasilescu a mai mentionat ca, din cauza constrangerilor financiare, sistemul va putea sa echilibreze abia peste 4 ani, cand Legea salarizarii se va aplica efectiv.

"Ne-am asumat aceasta lege despre care am spus ca inca nu este una perfecta fiindca abia in 2022 se va aplica efectiv, cand toti vor fi salarizati conform grilelor prevazute in anexe, ca este nevoie de o perioada de echilibrare a sistemului, care, din cauza constrangerilor financiare, va putea sa se echilibreze abia peste patru ani. Dar… nu trebuie sa uitam ca sunt cresteri semnificative, anuale, pentru intreg sistemul bugetar, asa cum au fost si in 2017. Daca ar fi fost o lege simpla, ar fi facut-o altii pana acum, insa cei care au avut curiozitatea sa priveasca atent deficientele sistemului nu si-au asumat nicio modificare, realizand ca vor exista nemultumiri, pentru ca este imposibil sa nu afectezi macar 3% dintre salariati. Ca sa concluzionez, regulamentul de sporuri trebuie revizuit, legea salarizarii nu se modifica! Daca legea va fi abrogata, asa cum promite Orban ca va face in prima zi de preluare a guvernarii, cei care vor plange dupa ea vor fi mai multi decat cei care o contesta acum", a mai spus oficialul de la Munca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img