marți, 19 martie, 2024

Liderii minerilor continua protestele in Valea Jiului

Distribuie:

Publicat:

Liderii sindicali ai minerilor din Valea Jiului, dar si cei ai energeticienilor de la termocentralele Mintia si Paroseni, au continuat joi seara protestul inceput la sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din Petrosani, nemultumiti de faptul ca administratia nu acorda tichetele de masa si nu asigura transportul gratuit al angajatilor spre locurile de munca.

Un numar de 12 lideri sindicali se aflau joi seara blocati in sediul CEH din Petrosani, afirmand ca nu vor iesi de acolo pana cand administratia nu le va oferi o solutie prin care sa respecte drepturile cerute de mineri prin contractul colectiv de munca (CCM).

In paralel, minerii de la Exploatarea Vulcan au amenintat cu proteste, iar un schimb a iesit cu intarziere din subteran. De asemenea, schimbul 3 de la Mina Lupeni a refuzat sa intre la munca pana cand problema tichetelor de masa si a transportului nu va fi rezolvata.

“Administratia CEH a semnat un contract colectiv de munca in luna septembrie, iar acum refuza sa-l respecte. Starea de spirit a minerilor este foarte incordata. Minerii sunt foarte nervosi pentru ca nu au primit drepturile prevazute in contract”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului “Muntele” de la Mina Lonea, Vasile Paduraru.

Sindicalistii au anuntat ca nu sunt de acord cu propunerea ca prevederile din CCM sa intre in vigoare din luna noiembrie, deoarece administratia nu garanteaza ca vor fi bani pentru acordarea drepturilor. “Nu avem nicio garantie ca vom primi drepturile in noiembrie”, a spus Paduraru.

CEH este format din termocentralele Mintia, Paroseni si minele de huila Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan. Compania este in stare de insolventa, din cauza datoriilor de peste 1,5 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei sunt restante la bugetul de stat.

In cadrul CEH lucreaza circa 5.500 de angajati. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img