marți, 16 aprilie, 2024

Liderii UE au finalizat un acord cu Turcia pentru oprirea fluxului de migranti

Distribuie:

Publicat:

Liderii celor 28 de state ale UE au finalizat o “pozitie comuna” pentru un acord cu Turcia menit sa opreasca fluxul de migranti spre Europa, a anuntat prim-ministrul luxemburghez, Xavier Bettel, noaptea trecuta.

Exista “un acord asupra unei pozitii a UE” si presedintele Consiliului European Donald Tusk “o va prezenta prim-ministrului turc inaintea consiliului nostru european” astazi dimineata, a declarat Bettel pe contul sau de Twitter.O sursa europeana a subliniat totusi ca acesta “nu este un acord, ci o pozitie comuna”, care ar trebui sa permita negocierilor sa avanseze. Nici un nou text nu a fost redactat aseara pentru ca obiectivul este ca la inceput Tusk “sa inteleaga liniile rosii ale unora si ale altora”, potrivit acestei surse. Proiectul de acord negociat la 7 martie intre UE si Turcia, al carui arhitect este considerat cancelarul german Angela Merkel, a fost puternic criticat.

Mai multe state membre se tem de ilegalitatea masurii cheie din planul negociat: trimiterea inapoi a tuturor noilor migranti care sosesc in Grecia din Turcia, inclusiv solicitantii de azil. Altele refuza sa mearga prea departe in contrapartida promisa Ankarei, in special Cipru, care totusi a anuntat seara trecuta pentru prima data un “compromis” posibil.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img