joi, 28 martie, 2024

Lipsa somnului este devastatoare pentru organism

Distribuie:

Publicat:

Putine ore de somn pe noapte sau un somn de proasta calitate pot avea efecte serioase asupra functionarii organismului uman, se arata intr-un studiu al cercetatorilor britanici. Activitatea a cateva sute de gene umane a fost modificata dupa ce oamenilor li s-a redus durata somnului la mai putin de 6 ore pe noapte timp de o saptamana, scrie BBC.
Somnul prost a fost pana acum legat de catre oamenii de stiinta de afectiuni cardiace, obezitate si functionarea deficitara creierului, insa nu se stie inca cum ne este efectiv afectata sanatatea de orele prea putine de dormit.

Astfel ca cercetatorii de la Universitatea din Surrey au analizat sangele a 26 de persoane care au dormit mult, pana la 10 ore pe noapte timp de o saptamana, si au comparat rezultatele cu cele ale analizelor luate dupa o saptamana de dormit timp de mai putin de 6 ore pe noapte. Peste 700 de gene erau modificate de aceasta trecere. Fiecare dintre acestea contine instructiuni pentru o proteina, astfel ca genele care au devenit mai active au produs mai multe proteine – modificand chimia din corp.

Intre timp, ceasul biologic a fost deranjat – anumite gene isi maresc si isi scad activitatea in mod natural in timpul zilei, insa aceasta activitate a fost estompata in urma lipsa de somn. Profesorul Colin Smith de la Universitatea din Surrey a declarat pentru BBC: "A avut loc o schimbare destul de dramatica in activitatea multor gene." Zone precum sistemul imunitar si felul in care corpul raspunde la stres si daune au fost afectate. "In mod clar, somnul este esential in reconstructia corpului si in mentinerea unui statut de functionare; par a avea loc tot felul de probleme, indicandu-ne cum se poate ajunge la o stare de sanatate proasta. Daca nu putem efectiv sa completam si sa inlocuim noi celule, se va ajunge la boli degenerative", a completat el.

Cercetatorul a sugerat ca exista foarte probabil oameni care, in viata de zi cu zi, dorm chiar mai putin decat cei din studiu, astfel ca aceste schimbari pot fi comune. Dr. Akhilesh Reddy de la Universitatea Cambridge, specialist in ceasul biologic, a declarat ca studiul este unul "interesant". El considera ca principalele descoperiri sunt efectele asupra inflamarii si sistemului imunitar, intrucat este posibil sa se vada o legatura intre aceste efecte si probleme de sanatate precum diabet.

Studiul se leaga si de cercetarile care au loc pentru descoperirea unei pastile care sa elimine efectele lipsei de somn. "Nu stim care este declansatorul care provoaca toate aceste schimbari, insa teoretic, daca ai putea tu sa il declansezi cand vrei, ai putea sa nu mai ai nevoie de somn. Insa impresia mea este ca somnul este fundamental in regenerarea tuturor celulelor."

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img