vineri, 29 martie, 2024

Lista castigatorilor de la Festivalului de Film din Venetia: peliculele care au impresionat juriul

Distribuie:

Publicat:

Lungmetrajul „Joker”, regizat de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix in rol principal, a castigat sambata seara trofeul Leul de Aur al celei de-a 76-a editii a Festivalului de Film de la Venetia. Filmul, care va fi lansat pe 4 octombrie, este independent de productiile DC Universe. Todd Phillips este si coscenarist. „Este o tragedie”, l-a caracterizat Phillips. Cineastul a spus pe scena galei: „Nu exista un film fara Joaquin Phoenix, cel mai curajos actor pe care il cunosc”.

Catherine Deneve, Laura Dern, Lily-Rose Depp, Joaquin Phoenix, Penélope Cruz, Brad Pitt, Antonio Banderas, Robert Pattinson, Jude Law, Robert De Niro, Gary Oldman, Mark Rylance si Mick Jagger s-au numarat printre cei prezenti la Venetia. Cineastul spaniol Pedro Almodóvar si actrita britanica Julie Andrews au fost recompensati cu trofee Leul de Aur onorifice, pentru intreaga cariera. Cineastul francez de origine greaca Costa-Gavras a primit trofeul onorific „Glory to the Filmmaker”.

Cel mai nou film al japonezului Hirokazu Kore-eda, „The Truth/ La vérité”, cu Catherine Deneuve, Juliette Binoche si Ethan Hawke in distributie, a deschis festivalul, pe 28 august, iar lungmetrajul „The Burnt Orange Heresy”, cu Claes Bang, Elizabeth Debicki, Donald Sutherland si Mick Jagger in distributie, este proiectat in incheiere, pe 7 septembrie.

Juriul competitiei de anul acesta a fost alcatuit din Piers Handling (critic, Canada), Stacy Martin (actrita, Marea Britanie), Rodrigo Prieto (director de imagine, Mexic), Tsukamoto Shinya (regizor, Japonia), Paolo Virzì (regizor, Italia) si Mary Harron (regizoare, Canada) si condus de regizoarea argentiniana Lucrecia Martel.

In competitie au fost selectate: „La vérité”, de Hirokazu Kore-eda (Franta, Japonia), „The Perfect Candidate”, de Haifaa Al-Mansour (Arabia Saudita, Germania), „About Endlessness”, de Roy Andersson (Suedia), „Wasp Network”, de Olivier Assayas (Franta, Belgia), „Marriage Story”, de Noah Baumbach (SUA), cu Scarlett Johnansson si Adam Driver, „Guest of Honor”, de Atom Egoyan (Canada), „Ad Astra”, de James Gray (SUA), cu Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Liv Tyler si Donald Sutherland, „A Herdade”, de Tiago Guedes (Portugalia, Franta), „Gloria Mundi”, de Robert Guediguian (Franta), „Waiting for the Barbarians”, de Cirro Guerra (Italia), cu Mark Rylance si Johnny Depp, „Ema”, de Pablo Larrain (Chile), cu Mariana di Girolamo si Gael Garcia Bernal, „Saturday Fiction”, de Lou Ye (China), „Martin Eden”, de Pietro Marcello (Italia, Franta, Germania), „La Mafia non è più quella di Una Volta”, de Franco Maresco (Italia), „The Painted Bird”, de Vaclav Marhoul (Cehia), „The Mayor of Rione Sanità”, de Mario Martone (Italia, Franta), „Babyteeth”, de Shannon Murphy (Australia), „Joker”, de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix si Robert De Niro, „J’Accuse”, de Roman Polanski (Franta), cu Emmanuelle Seigner, Louis Garrel si Jean Dujardin, „The Laundromat”, de Steven Soderbergh (SUA), despre cazul Panama Papers, cu Meryl Streep, Gary Oldman si Antonio Banderas, si „No. 7 Cherry Lane”, de Yonfan (China).

Doua dintre filmele alese sunt productii Netflix – „Marriage Story”, de Noah Baumbach, si „The Laundromat”, de Steven Soderbergh. O a treia, „The King”, de David Michod, a fost prezentata in afara concursului. La conferinta de presa care a avut loc in deschiderea festivalului, presedinta juriului a spus ca nu va avea sa vizioneze filmul lui Polanski la proiectia de gala, pentru ca nu doreste sa se ridice si sa il aplaude. Aceste afirmatii, facute din cauza scandalului sexual in care el a fost si este implicat. Cineastul nu a fost prezent, deoarece un mandat de arestare pe numele este inca activ si risca sa fie arestat. In replica, directorul festivalului, Alberto Barbera, a spus ca el separa omul de opera, ca nu este judecator si ca filmele trebuie apreciate imediat, atunci cand sunt gata, si „nu dupa 300 de ani”, odata ce se va fi clarificat adevarul.

Federatia Internationala a Criticilor de Film (FIPRESCI) a premiat lungmetrajul lui Polanski, care a primit si cel mai bun scor din partea criticilor italieni. Recompensat cu marele premiu al juriului, Polanski a fost reprezentat la gala de actrita Emmanuelle Seigner, sotia lui. Criticii au mai laudat, la unison, „Joker” si „Marriage Story”. Un moment inedit l-a reprezentat protestul din ultima zi de festival, cand aproximativ 300 de persoane au cerut, pe covorul rosu, timp de cateva ore, actiuni in vederea stoparii efectelor incalzirii globale si interzicerea intrarii vaselor de croaziera in laguna.

In afara concursului au fost prezentate documentare si filme de fictiune. Intre ele, documentarul romanesc „colectiv”, de Alexander Nanau, filmul-concert al lui Roger Waters „Us+Them”, documentarele „Citizen K”, de Alex Gibney (Marea Britanie, SUA), despre Rusia de astazi si Vladimir Putin, si „State Funeral” al lui Sergei Loznitsa. Juriul competitiei Orizzonti a fost condus de regizoarea Susanna Nicciarelli. Cineastul Emir Kusturica a fost presedintele juriului care acorda Premiul „Luigi De Laurentiis” pentru debut, iar Laurie Anderson a condus juriul sectiunii Virtual Reality.

Discursurile de multumire au vizat libertatea de exprimare si stoparea cenzurii in Brazilia, migrantii si refugiatii, situatia femeilor din Nigeria care asteapta de multi ani raspunsuri cu privire la fiicele disparute si absenta cinematografiei in Sudan. Ucraineanul Valentyn Vasyanovych, premiat cu marele trofeu al sectiunii Orizzonti, a amintit de „sarbatoarea pe care o reprezinta eliberarea lui Oleg Sentov”, sambata, dintr-o inchisoare ruseasca.

Yonfan, premiat pentru scenariu, a multumit Hong Kong-ului pentru ca i-a dat libertatea sa creeze. „Intotdeauna am simtit libertatea in Hong Kong”, a spus el, amintit de revoltele din anii 1970. „Dupa 52 de ani, o alta forta, venita de undeva nu stim de unde, si, in numele democratiei, a intors Hong Kong pe dos. Acum am pierdut si libertatea de a merge pe strazi. A fost deschisa cutia Pandorei. Sper ca Hong Kong sa nu se intoarca si sa fim liberi din nou”, a adaugat el.

Kusturica i-a adus un omagiu scenaristului Gordan Mihic, cu care a lucrat pentru filmele „Pisica alba, pisica neagra” si „Vremea tiganilor” si care a murit pe 11 august, la Belgrad.

Lista castigatorilor VENEZIA 76
Leul de Aur pentru cel mai bun film – „Joker” (SUA), de Todd Phillips
Leul de Argint – Marele premiu al juriului – „J'Acusse” (Franta), de Roman Polanski
Leul de Argint pentru cel mai bun regizor – Roy Andersson, pentru „About Endlessness” (Suedia)
Coppa Volpi pentru cel mai bun actor – Luca Marinelli, pentru rolul din „Martin Eden” (Italia, Franta, Germania), de Pietro Marcello
Coppa Volpi pentru cea mai buna actrita – Ariane Ascaride, pentru rolul din „Gloria Mundi” (Franta), de Robert Guediguian
Cel mai bun scenariu – Yonfan, pentru „No. 7 Cherry Lane” (China)

Premiul special al juriului – „La Mafia non è più quella di una volta” (Italia), de Franco Maresco
Premiul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun tanar actor/ actrita – Toby Wallace, pentru rolul din „Babyteeth” (Australia), de Shannon Murphy

ORIZZONTI
Cel mai bun film – „Atlantis”, de Valentyn Vasyanovych (Ucraina)
Cel mai bun regizor – Theo Court, pentru „Blanco en Blanco” (Spania, Chile, Franta, Germania)
Premiul special al juriului Orizzonti – „Verdict” (Filipine), de Raymund Ribay Gutierrez
Cel mai bun actor – Sami Bouajila, pentru rolul din „Un Fils”, de Mehdi M. Barsaoui (Tunisia, Franta, Liban, Qatar)
Cea mai buna actrita – Marta Nieto, pentru rolul din „Madre”, de Rodrigo Sorogoyen (Spania, Franta)
Cel mai bun scenariu – Jessica Palud, Phillipe Lioret si Diasteme, pentru „Revenir” (Franta)
Cel mai bun film de scurt metraj – „Darling” (Pakistan), de Sain Sadiq
Premiul „Luigi De Laurentiis” pentru film de debut – „You Will Die at 20” (Sudan), de Amjad Abu Alala

VENEZIA CLASSICI
Best restored film – „Extaze”, de Gustav Machaty
Best Documentary on Cinema – „Babenco – Tell Me When I Die”, de Barbara Paz

VIRTUAL REALITY
Best Film – „The Key”, de Celine Tricart
Best VR Story – „Daughters of Chibok”, de Joel Kachi Benson
Best VR Experience – „A Linha”, de Ricardo Laganaro

FIPRESCI
Premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film – „J'Acusse”, de Roman Polanski

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img