marți, 19 martie, 2024

Lista cu 30 de efecte pozitive ale lasatului de fumat

Distribuie:

Publicat:

Renuntarea la fumat este cea mai buna alegere pe care fumatorii o pot face pentru a isi creste calitatea vietii. Pentru ca nu este un pas usor de facut, acestia trebuie sa isi caute intotdeauna motivatii. Iata o lista cu 30 de efecte pozitive ale lasatului de fumat, ce ii pot motiva in fiecare zi din prima luna de incercare, conform health.com.

Ziua 1
: Vei dormi mai bine: Fumatorii sunt de patru ori mai predispusi tulburarilor de somn, prin comparatie cu nefumatorii, precum si oboselii resimtite dupa o noapte de odihna, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins.
 
Ziua 2: Oasele tale vor fi mai puternice: Persoanele de sex feminin ce obisnuiesc sa fumeze pierd intre 2,3% si 3,3% din densitatea minerala osoasa pe o durata de 10 ani de fumat. Efectele sunt si mai severe in randul femeilor aflate la menopauza.
Ziua 3: Vei reduce refluxul de acid gastric: fumatul potenteaza refluxul gastroesofagian, intrucat slabeste valva dintre stomac si esofag, cauzand refularea acidului in esofag.
 
Ziua 4: Animalele tale de companie vor fi mai sanatoase: Fumatul pasiv este daunator pentru toate vietatile aflate in jurul tau, nu numai pentru oameni si copii. O serie de studi arata ca fumatul pasiv la domiciliu este asociat declansarii cancerului oral si limfomului la pisici, cancerului pulmonar si nazal la caini, si cancerului pulmonar la pasari.
 
Ziua 5: Ai mai putine sanse sa starnesti un incediu: Un studiu constata ca persoanele care locuiesc in gospodarii in care se fumeaza au de pana 6,6 ori mai multe sanse sa fie vatamate intr-un incediu, prin comparatie cu persoanele care traiesc intr-un mediu in care nu sunt fumatori. Conform unui alt studiu, tigarile sunt cauza a 55% din incendiile domestice, dar si principala cauza a decesului in urma unui incediu.
 
Ziua 6: Te bucuri de efectele unui consum de cafea redus: Organismul unui nefumator elimina cofeina mult mai repede decat cel al fumatorilor. De asemenea, nefumatorii obisnuiesc sa consume, in medie, jumatate din cantitatea de cafea consumata de fumatori si, asa cum se stie deja, cafeaua este cauza principala a anxietatii si insomniei.
Ziua 7: Ranile se vindeca mai usor: Mai multe studii au descoperit ca fumatorii se vindeca mult mai greu decat nefumatorii in urma unor interventii chirurgicale, de la cele estetice, pana la cele dentare.
 
Ziua 8: Vei manca mai putin: Desi majoritatea oamenilor sunt de parere ca fumatul le suprima pofta de mancare si senzatia de foame, in realitate tigarile afecteaza papilele gustative si din acest motiv provoaca pofte alimentare pentru alimente nesanatoase. In cadrul studiilor de specialitate, fumatul a fost asociat cu un aport mai mare de calorii, in special din produse alimentare bogate in grasimi saturate si colesterol.
 
Ziua 9: Calitatea spermei se imbunatateste: Chiar daca apetitul sexual nu este suprimat in randul barbatilor fumatori, acestia au un numar mai mic de spermatozoizi, dar si anomalii ale formei si functiilor acestora.
 

Ziua 10: Pilula anticonceptionala nu mai este un pericol pentru sanatate: Fumatoarele care iau pilule contraceptive trebuie sa renunte la unul dintre aceste doua obiceiuri. Pastilele contraceptive nu sunt recomandate fumatorilor, intrucat prezinta un risc crescut de formare a cheagurilor de sange si de declansare a infarctului miocardin si accidentelor vasculare cerebrale.
 
Ziua 11: Ai mai putine sanse sa dezvolti psoriazis: Studiile de specialitate au aratat ca fumatul zilnic este asociat riscului crescut aparitia afectiunilor grave ale pielii, precum psoriazis. Cu cat numarul de tigari fumate intr-o zi este mai mare, cu atat sansele de aparitie a psoriazisului este mai ridicat.

Ziua 12: Vei inhala mai putini microbi: Noi cercetari sugereaza ca tigarile sunt pline de microbi, ce sunt inhalati odata cu fumul de tigara. Nu este clar cat de daunatori sunt acesti microbi, insa aceasta descoperire ne trezeste, in mod inevitabil, repulsie.
Ziua 13: Vei avea un par mai sanatos: Fumatorii au pana la sase ori mai multe sanse sa li se albeasca parul prematur si de doua ori mai predispusi caderii parului, prin comparatie cu nefumatorii.
Ziua 14: Te vei putea bucura de gust: Intr-un studiu efectuat in randul fumatorilor, cercetatorii au constatat ca acestia sunt mai putin receptivi la aromele dulci prin comparatie cu cei care nu au fumat niciodata.
Ziua 15: Vei experimenta menopauza la varsta programata: O serie de studii arata ca fumatul accelereaza aparitia menopauzei, ce se declanseaza in randul persoanelor de sex feminin ce obisnuiesc sa fumeze cu cativa ani mai devreme decat varsta la care este normal sa apara, asa cum se intampla in randul femeilor nefumatoare.
Ziua 16: Vei fi mai increzator in pat: Fumatul afecteaza circulatia sangelui si, cu cat fluxul sanguin transmis catre organele genitale este ingreunat, cu atat sansele de a avea o erectie durabila scad.
 
Ziua 17: Vei avea dintii mai albi: Fumatul si consumul de cafea sunt printre cele mai des intalnite cauze ale aspectului nenatural al dintilor, aparitiei petelor dentare.
 
Ziua 18: Vei petrece mai putin timp pe scaunul dentistului: Daca obisnuiesti sa fumezi, petele dentare nu sunt singura ta problema. Conform American Dental Associaton, fumatul creste riscul tuturor problemelor ce tin de sanatatea orala, inclusiv a cancerului oral si bolilor gingivale.
 
Ziua 19: Vei fi mai putin predispus accidentelor rutiere: Un studiu realizat in 1990 si publicat in “Canadian Journal of Public Health” arata ca fumatorii au un risc crescut de pana la 1,5 ori pentru implicarea in accidentele rutiere.
Ziua 20: Veti lua medicamente in doze mai mici: Fumatul afecteaza enzimele hepatice resposanbile pentru procesarea anumitor medicamente, astfel incat fumatorii sunt nevoiti sa ia medicamente in doze mai mari pentru a obtine efectele observate in randul nefumatorilor.
 
Ziua 21: Iti vei pastra sanatatea ochilor: Expunerea la fumul de tigara dubleaza riscul de a dezvolta degenerescenta maculara – cauza principala a orbirii.

Ziua 22: Vei fi mai putin predispus riscului declansarii bolii Crohn: Fumatorii au de patru ori mai multe sanse sa dezvolte aceasta boala deosebit de dureroasa, ce provoaca diaree si necesita interventii chirurgicale intestinale.
 
Ziua 23: Vei economisi mai multi bani: Pe langa numeroasele beneficii asupra sanatatii de care avem parte, renuntarea la fumat un efect pozitiv garantat si asupra conditiei noastre materiale.
 
Ziua 24: Vei avea parte de mai multa energie si vitalitate: La numai trei saptamani dupa ce te-ai lasat de fumat vei observa ca esti capabil sa efectuezi anumite eforturi fizice fara a gafai. Stoparea fumatului da timp organismului pentru a se vindeca si regenera, iar plamanii se vor curata permitandu-va sa respirati mai usor.
 
Ziua 25: Vei avea mai putine riduri: Dupa 10 ani de fumat, acest obicei accelereaza procesul de imbatranire prin ingustarea vaselor de sange aflate la nivelul pielii si deteriorarea tesuturilor care dau pielii rezistenta si elasticitate.
 
Ziua 26: Vei avea un ten stralucitor: Ati observat cum tenul unui fumator este mai putin stralucitor? Un studiu realizat in 1985 arata ca sintagma “ten de fumator” este folosita pentru a descrie anumite caracteristici faciale, precum prezenta ridurilor, aspectul cenusiu al pielii si fata obosita, toate aceste defecte fiind cauzate de fumatul pe termen lung.
 
Ziua 27: Nu vei mai avea degetele ingalbenite: Nicotina din fumul de tigara nu ingalbeneste numai dintii, ci si pielea degetelor si unghiile.
 
Ziua 28: Veti reduce riscul declansarii bolilor cardiace si al atacului de cord: Fumatorii au risc de pana la patru ori mai mare pentru a dezvolta boli ale inimii, prin comparatie cu nefumatorii.
 
Ziua 29: Veti obtine mai multe placeri de la viata: Nu trebuie luate in seama ideile promovate de producatorii de tigari despre fumat, activitate asociata in mod eronat cu ideea de placere, independenta si un nivel crescut de atractivitate. Intr-un studiu realizat in 2008, oamenii de stiinta din Marea Britanie au evaluat nivelul de bunastare in randul a 10.000 de persoane de peste 50 de ani si au constatat ca persoanele ce se aflau in grupul de fumatori au raportat un nivel mai mic de bunastare si satisfactie a vietii, prin comparatie cu nefumatorii.

Ziua 30: Vei trai mai mult: Fiecare tigara reduce speranta de viata cu 11 minute, sunt de parere cercetatorii de la Universitatea din Bristol. Asta inseamna ca 10 tigari pe zi, timp de 10 ani, ar putea scurta cu aproximativ un an durata vietii fumatorului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img