marți, 23 aprilie, 2024

Lista fructelor de padure care fac minuni pentru sanatate

Distribuie:

Publicat:

Beneficiile fructelor de padure sunt de necontestat. Numeroase cercetari au scos in evidenta faptul ca ele fac adevarate minuni pentru sanatate. Descopera o lista a fructelor de padure care fac minuni pentru sanatate
 
Afinele. Albastrul intens al acestor fructe nu inseamna doar o culoare frumoasa. Ea este data de un compus foarte puternic numit antocianina. Oamenii de stiinta sustin ca acest antioxidant este un protector foarte bun impotriva cancerului, bolilor cardiace si dementei si este un excelent stimulent pentru sistemul imunitar. Afinele pot fi consumate proaspete sau congelate. Contin apa si fibre, ceea ce iti va crea o senzatie de satietate, fara sa-ti deregleze dieta zilnica. 60 de grame de afine contin in jur de 40 de calorii.

Fructele de acai. Aceste fructe asemanatoare strugurilor sunt considerate un superaliment, deoarece contin mai multi antioxidanti decat orice alt fruct de padure. Acesti nutrienti contribuie la stoparea distrugerii celulelor, distrugere care sta la baza multor boli. Dar inca mai este nevoie de multe studii pentru a intelege felul in care actioneaza aceste fructe. Pot fi consumate proaspete sau congelate, dar ar fi bine sa discuti cu doctorul tau inainte de a incepe sa le consumi ca supliment alimentar.
Dozele mari pot fi vatamatoare si pot interactiona cu efectele anumitor medicamente.

Coacaze. Aceste fructe au un continut foarte mare de polifenoli, compusi chimici care contribuie la reducerea inflamatiilor responsabile pentru bolile de inima si cancer. Coacazele sunt importante in procesul de descompunere a zaharului la nivelul intestinului subtire, ceea ce reduce riscul de a dezvolta diabetul de tip2. Pot fi consumate atat proaspete cat si congelate. 120 de grame de coacaze contin doar 7 grame de zahar. Aceeasi cantitate conservata in sirop contine mai mult de 50 de grame. 

Capsunile. Aceste fructe dulci, in forma de inima, au un continut bogat in vitamina C, acid folic, fibre si antioxidanti. Pot contribui la reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului, regleaza nivelul glicemiei si lupta impotriva efectelor pe care imbatranirea le produce asupra creierului. Deoarece au un sezon scurt, trebuie consumate cat mai mult in acel interval. Pentru a beneficia de toate calitatile fructului, acesta nu trebuie spalat decat inainte de a fi consumat.

Goji. Aceste mici fructe rosii fac parte de mii de ani din arsenalul medicinei chinezesti. Contin vitaminele C, B2 si A, fier si antioxidanti. Se considera, desi nu a fost dovedit stiintific, ca fructele de goji sunt un sprijin important pentru sistemul imunitar, previn aparitia bolilor cardiace, contribuie la buna functionare a creierului, sprijina digestia si previn aparitia tumorilor canceroase. Se consuma doar atunci cand sunt coapte, cele necoapte putand fi toxice. Nu trebuie consumate de femeile gravide sau care alapteaza si nici de persoanele care iau tratament anticoagulant.

Merisoarele. Daca esti predispusa la infectii ale tractului urinar, poti sa consumi suc de merisoare. Nu va trata infectia dar suplimentele care contin merisoare reduc sansele de a dezvolta o astfel de infectie. De asemenea, elimina bacteriile care pot provoca infectii la nivelul stomacului. Oamenii studiaza in prezent felul in care merisoarele pot contribui la prevenirea cancerului si la sprijinirea sistemul imunitar. Dar trebuie sa fii atenta cat suc de merisoare consumi: o cantitate prea mare poate cauza diaree si predispune la formarea pietrelor la rinichi.

Fructele de soc. De sute de ani, oamenii folosesc fructele de soc ca un remediu impotriva racelii si gripei. Unele studii au indicat faptul ca extractul de fructe de soc reduce perioada de actiune a gripei, daca este consumat in primele doua zile de la aparitia simptomelor. Fructele de soc se consuma preparate, cele crude provoaca o stare de rau. Femeile insarcinate sau care alapteaza si persoanele care au probleme ale sistemului imunitar nu trebuie sa le consume deloc. De asemenea nu trebuie consumate daca iei tratament pentru diabet, diuretice sau laxative.

Zmeura. Acest fruct, sau parti din el, au fost folosite inca din Antichitate pentru a trata raul matinal si durerile de stomac. Zmeura contine foarte multi nutrienti care ajuta in lupta impotriva mai multor tipuri de cancer si are si un rol neuroprotector. Desi poti gasi aceleasi substante si in anumite suplimente, cea mai buna variant este cea a fructului proaspat. Astfel vei avea parte de toate beneficiile.

Agrise. Agrisele pot fi intalnite in mai multe culori: verde deschis, roz sau rosu atunci cand sunt foarte coapte.  O varietate de agrise este folosita de sute de ani in India pentru a trata raceala si febra, ca digestiv si ca tratament pentru par. Unele dovezi indica faptul ca agrisele pot fi de ajutor in lupta impotriva cancerului, contribuie la buna functionare a ficatului, previn osteoporoza trateaza infectiile si elimina parazitii. Pot fi consumate crude sau gatite dar este bine sa-ti intrebi doctorul inainte de a le consuma sub forma de supliment alimentar. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img