marți, 19 martie, 2024

Lista medicamente retrase din Romania. Fenspirida din Eurespal, interzisa in UE

Distribuie:

Publicat:

Agentia Nationala a Medicamentului a publicat o lista cu medicamente retrase de pe piata in 2018. Eurespal si alte 9 medicamente cu fenspirida apar in lista medicamentelor restrase in 2019, dupa ce producatorul Eurespal a cerut retragerea acestuia din Europa. 

Pe lista medicamentelor retrase din Romania, dar si din alte tari precum Bulgaria, Franta, Lituania, Polonia, Portugalia se numara 10 medicamente ce au ca substanta activa fensiprida.

Medicamente ce contin fenspirida si au fost retrase sunt: Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidal, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал and Сиресп. 

Agentia Nationala pentru Medicamente din Franta si producatorul medicamentului au decis, de comun acord, sa suspende autorizatia de punere pe piata a Pneumorel, medicament vandut in Romania sub numele de Eurespal si administrat in cazul afectiunilor respiratorii, atat la copii cat si la adulti. Motivul este ca acesta ar provoca afectiuni cardiace, mai exact aritmii cardiace. 

Agentia Nationala a Medicamententului din Romania a confirmat ca Eurespal ar putea fi interzis in Romania si in restul Europei, dar acest lucru se va decide pe 14 februarie, la Londra, unde are loc reuniunea Agentiei Europene a Medicamentului. 

Afla mai multe despre cazul retragerii Eurespal aici: Eurespal, interzis si pe piata din Romania. Ce spune Agentia Nationala a Medicamentului

Lista medicamentelor restrase de pe piata din Romania

ANMDM, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale publica in fiecare an o lista completa a medicamentelor restrase si a seriilor acestora, precum si motivele pentru care medicamentele sunt retrase. 

Lista medicamentelor restrase 2018

In documentul publicat la sfarsitul lui 2018 de Agentia Nationala a Medicamentului se regasesc medicamente cunoscute precum Omeprazol, Scobutil, Algocalmin, Acc Junior, Quinax.

Lista emisa de ANMDM este una destul de lunga, insa in cazul multora dintre medicamentele restrase este vorba doar de anumite serii de fabricatie care nu respecta criterii precum calitatea ambalajului, limba in care este prospectul sau valabilitatea autorizatiei de punere pe piata ce trebuie reinnoita in mod constant. 

Pe lista medicamentelor restrase se afla si produse care nu corespund din punct de vedere al specificatiilor trecute pe prospect, caz in care riscul unor reactii adverse este semnificativ. Printre acestea se numara:

PANADOL ARTRO – toate seriile au fost restrase de pe piata. Suspendarea a venit ca urmare a deciziei Comisiei C(2018)1151 din 19.02.2018 de suspendare a APP pentru medicamentele care contin substanta activa "paracetamol cu eliberare modificata si prelungita”

DORETA EP – medicament care, de asemenea contine substanta activa "paracetamol cu eliberare modificata si prelungita”

BIORINIL – medicament din care au fost retrase numeroase serii. Medicamentul contine ,,clorhidrat de tetrizolina” activa fabricata de SIMS (Societa Italiana Medicali Scandicci SRL), producator pentru care autoritatea competenta din Italia a decis retragerea certificatului GMP. Tot din acest motiv au retrase serii ale unor medicamente precum SPERSALLERG, FLUMETOL, OTIS-T.

METOCLOPRAMID – caz in care au fost retrase toate seriile. Retragerea APP nr. 6949/2006/01, din motive de siguranta, ca urmare a emiterii deciziei Comisiei Europene cu nr. C (2013)9846/20.12.2013.

In lista medicamentelor retrase de piata in 2019 se numara o serie de produse de compania Egis Pharmaceuticals PLC, Ungaria. Motivul invocat in cazul acestor produse este intrerupere temporara a comercializarii si eliminare din CaNaMed si din Catalogul Public incepand cu 01.01.2019. Printre acestea se numara: EGIRAMLON, LUCETAM, KETILEPT, EXPLEMED, CLOSTILBEGYT.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img