joi, 28 martie, 2024

Lista si efectele E-urilor din salamuri si specialitati de carne

Distribuie:

Publicat:

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) membra BEUC a analizat eticheta a 10 tipuri de salam si 20 tipuri de specialitati (bacon, sunca, muschi file, ceafa de porc, kaizer, jambon si pastrama). Analiza etichetelor de la fiecare tip de preparat a scos in evidenta urmatoarele:

– La toate produsele analizate s-a folosit drept conservant nitritul de sodium. Nitritul de sodiu (E250) este un conservant utilizat in industria carnii, care impiedica formarea microorganismelor. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai in amestec cu sarea intr-o proportie de 0.0625%. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

– La 40% dintre produsele analizate s-a folosit acidul carminic, un colorant rosu stralucitor care se obtine dintr-o specie de insecte numita cosenila. Aditivul nu prezinta riscuri pentru sanatate daca este utilizat in dozele admise de legislatie, si anume o doza maxima admisa de 100 g la kilogram pentru anumite tipuri de mezeluri, precum chorizo.

– La 33% dintre produsele analizate s-a folosit aditivul caragenan (E407), care este un gelifiant, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. in UE este interzis a fi utilizat in formulele pentru bebelusi din motive de precautie.

– La 33% dintre produsele analizate s-a folosit potentiatorul de gust si aroma – monoglutamatul de sodiu (E621). Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.

– La 30% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este apa.

– La 27% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este sarea.

– La 23% dintre produsele analizate s-au folosit doua tipuri de conservanti: nitratul de sodiu (E250) si nitratul de potasiu (E252). Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate acestor doi aditivi alimentari.

– La doar 10% dintre produsele analizate se mentioneaza cantitatea de carne folosita la realizarea preparatului respectiv.
– Toate produsele analizate au un continut ridicat de sare, care variaza intre 2 si 5,5 grame.

– In cele 30 de produse analizate s-au identificat 25 de tipuri de aditivi alimentari (nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, glutamat monosodic, caragenan, carmin, clorura de potasiu, glucono-delta- lactona, fosfat de calciu, izoascorbat de sodiu, acetat de sodiu, citrati de sodiu, erisorbat de sodiu, acid citric, guma xantan, guma konjac, di-, tri- si polifosfati disodici, ascorbat de sodiu, lactat de sodiu, azotat de potasiu, clorura de potasiu, acid acetic, lactat de calciu, tartrati de sodiu, iodat de potasiu si betanina).

– La cele 30 de produse analizate s-au identificat, in afara de carne, si alte ingrediente, precum slanina, sare, apa, gelatina, lactoza, dextroza, sirop de glucoza, maltodextrina, zahar, zaharoza, proteina din lapte, proteina din zer, proteina vegetala din soia, soia, proteina animala din porc, vin de Porto, fum de lemn de fag, aroma de fum, emulsie de sorici, amidon modificat.

“La alegerea unui preparat din carne rosie trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti mentionati in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi si continutul de sare. Totodata, verificati termenul de valabilitate, aspectul produsului si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare. Din cauza continutului ridicat de sare si a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, preparatele din carne rosie nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC Romania.

sursa: csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img