joi, 28 martie, 2024

Liviu Pop: Joi vom avea Hotărarea de Guvern care reglementează toate sporurile în învăţămantul preuniversitar

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că joi va fi dată Hotărârea de Guvern care va reglementa toate sporurile în sistemul de învăţământ preuniversitar.

Pop a precizat că, din datele pe care le are în acest moment, există toate avizele pentru respectiva reglementare, punctând totodată faptul că s-a întârziat nepermis de mult această hotărâre.

Declaraţiile sale au venit în contextul în care mai mulţi directori de şcoli şi dascăli din judeţul Gorj au înaintat câteva memorii către Ministerul Educaţiei prin care reclamau faptul că inspectorul şcolar general, Ion Işfan, a refuzat să le mai acorde sporul de calculator, pe motiv că este ilegal.

"Discuţii pe tema sporului pentru condiţii vătămătoare, noi avem pregătită Hotărârea de Guvern în baza legii salarizării unitare, Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să elaboreze această Hotărâre de Guvern care prevede clar care sunt sporurile în învăţământul preuniversitar. S-a întârziat această HG nepermis de mult şi nu din cauza Ministerului Educaţiei Naţionale, ci poate la comun cu Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii. Din datele mele, avem toate avizele şi joi vom avea HG care reglementează toate sporurile în sistemul de învăţământul preuniversitar. (…) Memoriile primite de la Gorj şi alte judeţe sunt în verificare. Au fost mai multe memorii. Problema sporului de calculator a fost la Gorj şi în două inspectorate din Capitală. Răspunsurile vor veni de la directorii din minister, nu de la mine. Unii au primit răspuns la memorii, unii nu. (…) Dacă avem calculatoare care afectează salariaţii este obligaţia angajatorului să schimbe calculatoarele. În HG vor fi prevăzute toate condiţiile de acordare a sporurilor. Legat de sporurile pentru performanţă, avem alte mecanisme de recunoaştere; gradaţia de merit – aici trebuie să ne aplecăm atenţia mult mai mult", a spus Pop.

De asemenea, el a afirmat că în situaţia în care se dovedeşte, în urma verificărilor Curţii de Conturi, că anumiţi angajaţi din sistemul de învăţământ au încasat sporuri ilegale, banii respectivi se pot restitui, dar actul normativ care va fi adoptat în această săptămână nu prevede aplicarea măsurilor retroactive în astfel de situaţii.

"Actul normativ nu poate prevede măsuri retroactive, doar dacă anumite unităţi şcolare vor fi verificate de către Curtea de Conturi şi se constată că, în urma verificărilor, anumiţi angajaţi din sistemul de învăţământ au dobândit sporurile ilegale, atunci se pot restitui banii. Noi nu avem atribut astăzi ca să spunem că s-au dat nişte bani conform legii", a mai spus Liviu Pop.

El a precizat că, în acest an, Ministerul Educaţiei are cel mai mare buget din ultimii 100 de ani, respectiv 7 miliarde de euro.

"În 14 februarie, când se dau salariile, vrem să dăm şi voucherele de vacanţă, avem alocaţi 390 de milioane de lei. Sau în 14 martie, în funcţie de cum se organizează fiecare unitate şcolară. (…) Nu avem probleme financiare la Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte drepturile salariale. Avem cel mai mare buget al Educaţiei din ultimii 100 de ani, 7 miliarde de euro intră anul acesta direct şi indirect în educaţia din România. Intră 7 miliarde de euro pentru 3 milioane de copii şi vreo 600.000 de studenţi (…) Creşterile salariale vor fi mai mari decât cele menţionate în programul de guvernare. O să avem creşterea din martie şi e posibil şi ca pe final de an să mai luăm ceva. Oricum, HG cu sporurile şi creşterea din martie va aduce un plus valoare. Această creştere de 20-25% pe care o acordăm profesorilor să se reflecte şi în actul de predare", a mai punctat ministrul Pop.

În ceea ce priveşte Declaraţia 600, Liviu Pop a afirmat că nu este de acord cu ea şi că nu a primit, până acum, nicio plângere în acest sens de la profesori.

"Cu Declaraţia 600 nu sunt de acord. Nu sunt în măsură să cer unui ministru să renunţe la această declaraţie. Poate acest formular 600 aduce plus valoare în anumite zone, în zona învăţământului preuniversitar nu aduce. Cei care au dat acest ordin vor da explicaţii în faţa CEX", a conchis ministrul Educaţiei.

Liviu Pop a participat luni, la Târgu-Jiu, la întâlnirea regională cu directorii de şcoli şi dascăli din zona Olteniei.

 

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img