sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Locuiesti la sat si vrei sa faci un ban in plus? Iata 5 sfaturi care te pot ajuta sa castigi un venit suplimentar

Distribuie:

Publicat:

De la pregatirea dulceturilor din flori pana la cresterea animalelor din rase traditionale, satul romanesc iti ofera destule posibilitati de castig. Numai sa le vezi si sa te apuci de treaba, inaintea altora.

Uite doar cinci moduri in care poti sa faci bani frumosi fara sa pleci din sat:

1. Cumpara-ti o drujba si taie lemne

Satul e plin de varstnici care nu-si mai pot vedea de gospodarie, ca in tinerete. Acestia ii platesc pe oamenii care sunt in putere ca sa le taie lemne pentru iarna.

Pretul unei singure zile de munca ajunge si la 70 lei. N-o sa faci avere, dar ai putea, totusi, castiga bani frumosi din treaba asta. Ai nevoie insa de drujbe de calitate, care te-ar scuti de chinul despicatului lemnelor cu toporul.

Cand iti alegi drujba, bine ar fi sa stii dinainte unde si cat o vei folosi. Gasesti tot ce trebuie sa stii intr-un astfel de ghid complet pentru alegerea uneltei.

Tine-te de treaba si in zece zile ti-ai scos banii dati pe drujba.

2. Creste porci din rase care sunt cautate pentru carnea lor

Exista rase de porci care iti pot aduce venituri bune chiar daca – sau tocmai pentru ca – sunt crescute in regim gospodaresc. Mangalita e una dintre acestea. E o rasa ungureasca, rezistenta la boli. Intreba orice crescator si iti va spune ca animalele se pot intretine cu un minimum de cheltuiala.

Bani poti face, insa, de pe urma acestor porci. O scroafa matura, de 60 de kilograme, se vinde si cu 1.200 lei. Purceii abia intarcati se dau cu 200 lei fiecare.

3. Prepara otet si dulceata din trandafiri

Cultiva trandafiri si imbogateste-te. Otetul obtinut din aceasta floare se da cu 140 lei litrul. Borcanul de 200 de grame de dulceata de trandafiri valoreaza 15 lei. Si tot cam atat costa si litrul de sirop.

Pe o suprafata de 2.000 de metri patrati poti cultiva in jur de 1.200 de butasi de trandafiri. Din recolta, poti obtine pana la 10.000 de borcane de dulceata, 5.000 de sticle de sirop sau 3.000 de sticle de otet.

Ai putea castiga, deci, cam 220.000 de lei pe an.

4. Culege si vinde plante medicinale

Producatorii de tratamente naturiste cumpara plante medicinale recoltate din flora spontana. Spre exemplu, galbenelele, pe care poti sa le culegi pana la finele lunii, se dau si cu 25 lei kilogramul.

Polenul de trandafir salbatic, extras din macese, se vinde cu 110 lei kilogramul. Iar daca n-ai rabdare sa le mai scoti polenul, macesele le poti vinde si proaspat recoltate, cu 1,5 lei pe kilogram.

5. Fa-te apicultor

Piata produselor apicole din Romania nu si-a atins inca apogeul. Lucrul cu albinele nu este atat de complicat pe cat ai crede, trebuie doar sa urmezi niste reguli stricte. O sa le inveti.

Daca n-ai mai lucrat in apicultura, incepe cu doar cativa stupi. Pe masura vei invata, te vei putea ocupa de mai multi, iti vor spori si castigurile. O ferma apicola cu 70 de stupi, spre exemplu, iti aduce un profit de circa 2.000 lei, pe luna.

Cu cateva idei bune, poti sa faci bani frumosi, la sat. Secretul este sa afli pentru ce ar fi oamenii dispusi sa te plateasca. Apoi, nu iti mai ramane decat sa te apuci de treaba.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img