joi, 28 martie, 2024

Lovitura crunta pentru Radu Mazare! Un oficial din Madagascar i-a dat o veste trista: “Azil politic nu exista”

Distribuie:

Publicat:

Consulul General Onorific al Republicii Madagascar in Romania, Serge Rameau, ii da o veste foarte proasta lui Radu Mazare. Acesta a declarat, pentru Antena 3, ca in tara pe care o reprezinta nu exista notiunea de azil politic. Astfel, in baza unui cadru legal stabilit la nivelul UE, Romania poate cere extradarea.

„(Radu Mazare – n.r.) n-a venit la noi ca sa ceara o viza, nici nu a venit personal la ambasada. A trimis pe cineva cu un dosar la ambasada de la Roma, ca sa ceara viza de expatriere. Azil politic nu exista, nu este prevazut in cadrul legal. Poti sa ceri sedere cu anumite scopuri, dar in niciun caz nu exista azil politic. Este un cadru juridic intre Franta si Madagascar, care s-a extins la nivelul UE. Romania poate sa actioneze niste legi ca sa poata trimite cererea de aducere”, a declarat consulul.

Fostul primar al Constantei Radu Mazare a plecat in Madagascar la sfarsitul lunii decembrie. Atunci, el trebuia sa se prezinte la Politia Constanta, in cadrul controlului judiciar, dar a transmis ca a plecat in Madagascar, unde face demersuri pentru a obtine azil politic. El sustine, intr-o scrisoare adresata "tuturor autoritatilor interesate din Romania", ca a decis sa ceara azil politic in Madagascar pentru ca este "o tinta politica a statului paralel", iar in Romania nu mai are "nicio sansa sa beneficieze de o justitie corecta, independenta, obiectiva si impartiala". El mai spune ca se va intoarce atunci cand in tara va exista "o justitie reala".

Fugarul Radu Mazare isi pune in incurcatura propriii avocati. Fostul edil al Constantei se lasa pe mana aparatorilor in procesul in care este judecat pentru ca ar fi primit o spaga de 175.000 de euro.

Procesul de luni de la instanta suprema se va dovedi unul inedit – cata vreme doi dintre cei trei inculpati sunt fugiti din tara.

Singurul care ar putea fi totusi prezent este fratele lui Radu Mazare, Alexandru.

Fostul primar Radu Mazare a fugit in Madagascar si nu va mai veni la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde este judecat intre altele pentru ca ar fi primit o spaga de 175.000 de euro de la omul de afaceri israelian Avraham Morgestern – ca sa ii dea acestuia contractul de construire a unui cartier de locuinte sociale in Constanta.

In acest dosar, inculpatul Mazare nu mai avea nicio interdictie.

Avocatii fostului edil spun insa ca Mazare si-a asumat riscul sa fie arestat in lipsa, atunci cand a decis sa fuga din tara. Gestul de a sfida obligatiile ce i-au fost impuse prin controlul judiciar ar putea sa il coste.

Radu Mazare nu este singurul inculpat fugar din dosar. Omul de afaceri Avraham Morgestern a fost prins de curand in Argentina si asteapta sa fie extradat in Romania.

Mazare ar putea fi dat in urmarire internationala, dar numai daca instanta suprema va emite pe numele lui un mandat de arestare in lipsa.

”Exista in prezent suficiente date din care rezulta ca inculpatul s-a ascuns in scopul de a se sustrage de la judecata si totodata ca exista un risc real si serios ca inculpatul sa se sustraga de la raspundere penala”. (Sursa: Dosarul lui Radu Mazare).

Desi este la un pas de a fi condamnat in prima instanta pentru acuzatia de luare de mita, Radu Mazare isi indreapta atentia mai degraba nu spre instanta suprema, cat mai ales spre comisia condusa de Florin Iordache zis si ”alta intrebare”, care este gata sa promoveze si sa adopte in Parlament o prevedere conform careia un inculpat fugar sa nu mai poata fi judecat de instanta de apel si, practic, procesul sa poata fi blocat.

Asadar, singurul inculpat judecat in acest dosar care poate fi prezent la proces este fostul senator Alexandru Mazare, fratele fostului primar la Constantei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img