sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Lovitura de gratie pentru SCHWEIGHOFER. O organizatie importanta se delimiteaza de firma austriaca

Distribuie:

Publicat:

WWF saluta decizia luata de Forest Stewardship Council (FSC) azi, de a se dezasocia de compania Holzindustrie Schweighofer (HS), activa in industria lemnului, si solicita companiei sa ia masuri impotriva comertului ilegal cu lemn si sa remedieze punctele slabe din sistemul sau de gestiune a lemnului.

Timp de mai multi ani, WWF si alte ONG-uri au semnalat legaturile HS cu exploatarea ilegala a lemnului din Romania. Acuzatiile aduse sunt atat de grave incat decizia FSC este singura consecinta corecta” a declarat Johannes Zahnen, Specialist forestier la WWF. „Opinia noastra este ca in ciuda faptului ca i-a fost oferita ocazia sa isi asume responsabilitatea si sa ia masuri concrete pentru a isi schimba practicile, HS nu a reusit sa isi recunoasca in mod corespunzator responsabilitatea pentru neregulile si ilegalitatile din lantul sau de aprovizionare si sa implice formal partile interesate, ambele puncte fiind parte din preconditiile FSC”.
Investigatia FSC cu privire la HS – una dintre cele mai mari companii din industria lemnului din Europa – a fost determinata de o sesizare WWF in noiembrie 2015. O comisie independenta numita de FSC in 2016 pentru a investiga acuzatiile impotriva HS a concluzionat ca societatea este implicata in comertul ilegal cu lemn si practicile sale sunt in contradictie cu obiectivele FSC (de exemplu, sa excluda exploatarea forestiera ilegala si comertul ilegal cu lemn). In perioada de proba, WWF a cerut FSC sa investigheze in profunzime problemele de legalitate si achizitia sau receptia lemnului, probleme sesizate pentru prima data in plangerea initiala WWF. Acest lucru, si noi acuzatii care au aparut in cursul investigatiei lor, a condus Bordul FSC sa concluzioneze ca ar fi incompatibil ca perioada de probatiune sa fie prelungita.
„Speram ca HS va considera decizia FSC ca o oportunitate pentru o reorganizare fundamentala si isi va schimba practicile sale incat sa se concentreze asupra achizitiilor de lemn din surse legale si sustenabile”, a adaugat Zahnen. „Recomandam companiei sa isi dezvolte rapid un plan de actiune clar si transparent, care sa o puna pe calea spre sustenabilitate”.

In concordanta cu un angajament mai amplu al WWF in relatia cu companiile pentru a promova managementul forestier si comertul cu lemn responsabil, WWF recomanda HS sa stabileasca unele masuri imediate, care ar servi drept baza pentru a initia in viitor dialogul transparent si constructiv cu partile interesate din sfera de mediu si sociala, cu privire la un plan clar de masuri corective.

Facem apel la HS sa:
  • Faca publica o politica/metodologie clara pentru aprovizionarea cu lemn, in care se angajeaza sa asigurare lemn certificat FSC a lantului de custodie (CoC) pentru nevoile sale de lemn din toata activitatea business-urilor sale si sa ofere o declaratie explicita privind faptul ca excluderea lemnului ilegal este responsabilitatea sa expresa
  • Faca publica o propunere privind consultari transparente, structurate, cu partile interesate privind performanta si progresul acesteia, pentru a informa dezvoltarea unui plan de actiune valabil pentru a remedia punctele slabe ideintificate pana in prezent in sistemul HS de gestionare a lemnului (de exemplu, abordarea nevoii de imbunatatire a sistemului due dilligence, dupa cum se mentioneaza in raportul Comisiei).
  • Se supuna auditurilor FSC si sa publice rezultatele.
  • Pentru WWF transparenta este esentiala pentru combaterea exploatarii forestiere ilegale si pentru a evita amestecul de lemn ilegal pe piata legala. In cazul Romaniei, acest lucru poate fi realizat in mod specific prin consolidarea sistemului national de trasabilitate a lemnului si cresterea in continuare a controalelor pentru a pune in aplicare in mod corespunzator sistemele de due diligence ale companiilor pentru a evita aprovizionarea cu lemn recoltat in mod ilegal. Romania si-a intensificat eforturile in acest sens pe parcursul ultimului an.
WWF va continua lupta impotriva exploatarii forestiere ilegale si isi va mentine pozitia pentru necesitatea transparentei pe piata lemnului. WWF considera FSC cea mai puternica schema de certificare la momentul actual si incurajeaza FSC sa-si creasca capacitatea in Romania si in regiune pentru a se asigura ca principiile si criteriile sale sunt puse in aplicare in mod adecvat.

„Cazurile de gestionare iresponsabila a padurilor din Romania pot arata ca o problema locala, dar nu este asa. Ele au o componenta globala puternica si astfel pentru a le solutiona e nevoie, de asemenea, de o cooperare globala. Acest caz este un foarte bun exemplu pentru a arata modul in care cooperarea transfrontaliera intre societatea civila poate rezolva probleme importante atunci cand sunt aplicate sisteme voluntare, credibile, de verificare”, a declarat Magor Csibi, director WWF-Romania. 

„Anuntul de astazi este o victorie pentru padurile din Romania. Numarul incredibil de persoane care au cerut dezasocierea ne arata cat de important este viitorul padurilor din Romania pentru oameni. De asemenea, aceasta demonstreaza modul in care expertiza ONG-urilor de conservare se completeaza cu activitatea societatii civile. Decizia FSC este un semnal foarte puternic ca padurile nu sunt o resursa gratuita pentru exploatarea iresponsabila pentru profit imediat, dar trebuie sa fie pastrate pentru a asigura un viitor sustenabil”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img