vineri, 29 martie, 2024

Lovitura de teatru in cazul celui mai controversat proiect imobiliar din Iasi! Plangere penala pe numele administratorilor! FOTO

Distribuie:

Publicat:

• Dupa un scandal imens care a durat mai bine de un an, conducerea ISPAL a facut o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi • Compania controlata de omul de afaceri Ovidiu Plescan a acuzat de inselatorie firma Teba Industry si pe cei doi administratori italieni • Totul a plecat de la modificarea unor contracte de inchiriere si acte aditionale facute pentru inchirierea spatiului din Calea Chisinaului • Conform plangerii penale, cei de la Teba Industry au actionat in asa fel incat au fortat producatorul iesean de mobila sa evacueze spatiul pe care l-a modernizat din fonduri proprii si care este vandut pe ascuns sacalilor imobiliari

Inca o lovitura pentru cei care vor sa ridice unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din Iasi, Silk District. Administratorii firmei Teba Iasi Industry SA, care au vandut terenul de pe Calea Chisinaului catre Prime Kapital, sunt acuzati de inselaciune si s-au trezit cu o plangere penala pe numele lor.

Astfel, conducerea firmei ISPAL a facut o plangere penala impotriva Teba Industry si a administratorilor acesteia in urma imensului scandal iscat intre cele doua companii, care a dus in cele din urma la evacuarea producatorului industrial de mobila din spatiul aflat pe Calea Chisinaului.

Concret, SC ISPAL SRL, reprezentata de administratorul Ovidiu Plescan, a formulat o plangere penala pentru inselaciune la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi impotriva SC Teba Iasi Industry SA, cu sediul social in Arad, precum si impotriva administratorilor Constantini Eugenio Donato si Laura Madosa. Acestia sunt acuzati ca au facut in asa fel incat ISPAL sa fie evacuata din spatiul respectiv, dupa ce au modificat o serie acte aditionale la contractele de inchiriere, totul fiind facut cu rea-credinta.
Spatiul inchiriat ce forma obiectul contractului de inchiriere 592/20.12.2012 urma sa fie folosit pentru desfasurarea activitatii de productie mobilier, depozitare, comert en-gros si en-detail cu mobilier si materiale lemnoase. Durata initiala a contractului era de 7 ani. Avand in vedere extinderea activitatii ISPAL, investitiile facute in acest spatiu, care a fost preluat intr-o stare deplorabila, fara nicio autorizatie si fara nicio amenajare minima, contractul a suferit numeroase modificari, toate concretizate prin acte aditionale. Modificarile s-au concretizat intr-un numar de 25 de acte aditionale, ajungandu-se astfel la o suprafata de 11.555 mp de cladiri si teren.
"La momentul preluarii am fost primul chirias, zona fiind deplorabila si lasata in paragina. Am investit inclusiv in cai de acces normale, in parcari sau in spatiu pentru a face spatiu folosibil pentru o activitate normala. Nici acum si nici atunci Teba Industry nu a detinut autorizatiile necesare, in special ISU, si mereu a existat promisiunea lor ca vor incepe sa se ocupe de amenajarile necesare pentru ISU… Una din modalitatile de dezvoltare a activitatii noastre este aceea de a coopta colaboratori, carora evident le-am subinchiriat suprafete pentru a desfasura o activitate comuna profitabila tuturor, inclusiv beneficiarilor finali. Astfel, am ajuns de la 2.500 mp la o suprafata de 4-5 ori mai mare, parte din suprafata fiind subinchiriata la parteneri cu acordul evident al Teba", se arata in plangerea penala facuta de SC ISPAL SRL.
Lipsa autorizatiei ISU a pus mereu probleme

Pentru ca autorizatia ISU pentru spatiile respective nu a fost acordata, in ciuda solicitarilor facute de reprezentantii ISPAL, compania a avut de suferit atat prin plata unor amenzi contraventionale, cat si prin pierderea unor contracte cu diverse companii, intrucat firmele de asigurari nu au incheiat polite in lipsa autorizatiei ISU. "Cu toate acestea, in aceasta perioada, pe baza acordului Teba, care vedea investitiile facute, si pe promisiunea ca isi va face si ea investitiile necesare pentru ISU, am desfasurat activitatea mai departe si am dezvoltat-o inclusiv prin crearea unei zone industriale foarte atractive, aspect care s-a facut pe munca noastra si nicidecum pe a lui Teba. Desi am incheiat un contract cu niste clauze (spuneau ei standard atunci si necesar a fi justificate la actionariat), in realitate partile au convenit in toata aceasta perioada, raportat si la realitatea din teren, a investitiilor facute, a profitului Teba de pe urma activitatii noastre, ca plata chiriei sa se faca cu Bilete la Ordin cu termen de plata de 60 de zile. Se poate vedea din fisa de colaborare a partilor ca aceste plati, de-a lungul celor 6 ani, a fost facuta doar asa, si nu a fost inregistrat niciun refuz de plata a instrumentelor", mai mentioneaza reprezentantii ISPAL.

Vezi si: Silk District, proiect ridicat pe o vanzare dubioasa! Statul Roman a pierdut miliarde. Reclama mincinoasa pentru o afacere de 200 de milioane de euro
Acte aditionale si schimbari contractuale facute cu rea-credinta

Aceasta situatie a durat pana in perioada martie-aprilie 2018, dupa care totul s-a schimbat radical, iar scandalul a inceput. In februarie 2018, administratorul Teba scrie un e-mail prin care explica faptul ca exista foarte multe acte aditionale la contractul vechi si este foarte dificila tinerea situatiei acestui contract, considerand ca e mai bine sa fie facuta o forma consolidata, cu o prelungire a duratei pana in 2027, ocazie cu care partile vor gasi variante de plata pentru o reducere de chirie din anul 2017, ce fusese convenita prin act aditional.
"De buna-credinta, am acceptat, fara sa cunoastem ce se ascunde de fapt in spatele acestei manevre. Contractul mi-a fost prezentat la o intalnire, gata listat, am analizat foarte pe scurt clauzele datorita conjuncturii, aparent pastrandu-se ce fusese deja convenit si, de buna-credinta fiind, am semnat noul contract. Primul contract a fost inregistrat la OCPI in cartea funciara. Acum, intrucat se semnase cel de-al doilea, ni s-a solicitat radierea primului contract (ceea ce am facut de buna-credinta) si am depus pentru inregistrarea celui de-al doilea contract. Doar ca, de aceasta data, am constatat ca Cartea funciara fusese blocata deja de Teba si, ulterior, la cateva zile, am aflat ca era inregistrata o promisiune de vanzare a spatiilor inchiriate catre un tert cumparator PK Ebony. Aceste manevre folosite au avut ca scop unilateral introducerea noastra in eroare cu scopul final- acela de a fi evacuati si de a nu ni se plati despagubirile datorate, mai ales raportat la modul in care au actionat in perioada urmatoare".

Presiune pusa pe chiriasi prin solicitari de plati urgente

Acesta a fost momentul in care s-a declansat nebunia. Administratorii Teba nu mai raspundeau la telefon si a inceput o presiune uriasa pe ISPAL, care s-a finalizat cu o declaratie de reziliere a contractului de inchiriere. Conducerea producatorului de mobila a reusit sa comunice cu avocatul celor de la Teba, iar dupa o perioada, noua "conducere" a solicitat ca plata chiriei sa se faca conform clauzelor contractului care prevedea 10 zile, asta desi nu s-a platit la acest termen niciodata pana atunci. "S-a pus o presiune foarte mare, ei cunoscand posibilitatile noastre, culminand cu un termen de 3 zile de achitare a unei chirii scadente, care evident ca nu a putut fi achitata in acest termen absolut neacceptabil, in raport de suprafata, de realitate si de cum se colaborase pana atunci. Am stabilit de comun acord ca pentru debitul reprezentat de chiria scadenta, care fusese o reducere, sa realizam o esalonare pe o perioada de 12 luni din aprilie 2018, urmand ca lunar faptuitoarea sa introduca la plata cate un bilet la ordin", au mai explicat reprezentantii ISPAL.

Plangere penala pentru inselaciune

Teba Industry nu a inteles sa respecte aceasta intelegere, iar cei de la ISPAL SRL s-au gasit in situatia in care a fost introdusa masura platii biletelor de 3-4 zile, unul dupa altul, pentru a-si recupera debitul intr-o luna in loc de un an, asa cum a fost intelegerea. "Consideram ca la momentul la care am convenit esalonarea platii pe o perioada de 12 luni, faptuitoarea ne-a indus in eroare cu privire la intentiile ei, aceasta dorind de la bun inceput achitarea debitului intr-un timp cat mai scurt, planul de esalonare fiind doar un pretext pentru ca noi sa fim de acord cu predarea celor 12 bilete la ordin, fiind astfel indusi in eroare si inselati. De asemenea, apreciem ca am fost inselati si in ceea ce priveste semnarea noului contract de inchiriere, respectiv radierea celui vechi, pentru ca faptuitoarea sa isi poata duce la bun sfarsit planurile de reziliere a contractului de inchiriere, respectiv de vanzare a terenului unde noi ne desfasuram activitatea, producandu-ne un prejudiciu evident, iar dansa obtinand astfel un folos patrimonial injust. Faptele savarsite de acestia se incadreaza, potrivit Noului Cod Penal, la inselaciune", se precizeaza in plangerea penala facuta de SC ISPAL SRL, la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi impotriva SC Teba Iasi Industry SA.

Proiectul Silk District este operat, la Iasi, de societatea comerciala Prime Kapital, membra a Fondului de Investitii MAS REAL ESTATE INC (MASPLC), din care mai fac parte firmele:

The Vanguard Group Inc.
Stanlib Asset Management (Pty) Ltd
Saniam Investment Management (Pty) Ltd
Investec Asset Management (Pty) Ltd
Alexander Forbes Investments Ltd
Stanlib Multi-Manager Ltd
Prudential Investment Managers (South Africa) Pty Ltd
Momentum Asset Management Pty Ltd
Old Mutual Investment Group (Pty) Ltd.
Conducerea fondului este asigurata de:

Malcolm Levy
Ronald Spencer
Karen Tiplady
Paul Osbourn
Jaco Jansen
Jonathan Knight
Pierre Goosen
Glynnis Carthy
Werner Alberts
Melt Hamman

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img