marți, 19 martie, 2024

Lovitura dura incasata de toti soferii care au diesel! Ar putea fi interzise

Distribuie:

Publicat:

Reteaua de orase Eurocities, platforma ecologista Transport si Mediu si Alianta Europeana pentru Sanatate Publica au cerut marti institutiilor Uniunii Europene si statelor ei membre sa ia masuri mai hotarate impotriva folosirii combustibilului diesel la vehicule, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale poluarii atmosferice severe in orasele tarilor UE, transmite agentia EFE. Pe soselele europene circula in prezent peste 43 de milioane de masini si alte vehicule diesel foarte poluante, in timp ce costurile sanitare generate in UE de afectiunile ce rezulta in urma poluarii atmosferice provocate de sectorul transporturilor se ridica la aproximativ 62 de miliarde de euro anual, din care circa 52 de miliarde sunt efectul folosirii combustibilului diesel, se arata intr-o declaratie semnata de organizatiile mai sus mentionate cu ocazia unei conferinte desfasurate la Bruxelles.

Estimand ca initiativele implementate la nivel municipal sunt insuficiente pentru a combaterea poluarii excesive, in declaratie se propune Uniunii Europene si statelor membre sa contribuie la eliminarea motoarelor diesel si sa stimuleze achizitia de vehicule putin poluante. Documentul face referire si la scandalul ''Dieselgate'', declansat dupa ce s-a aflat ca societatea germana Volkswagen a masluit rezultatele testelor pentru emisiile de noxe prin modificarea unor programe informatice. In acest context, organizatiile mentionate cer ca Vestul Europei sa nu se debaraseze de vehiculele ale caror emisii poluante au fost astfel trucate exportandu-le in tarile din Est, daca emisiile de noxe pentru acele vehicule nu au fost mai intai aduse la nivelul normal. In plus, declaratia mai insista ca aceste vehicule afectate de operatiunea frauduloasa de trucare a noxelor si care au fost ulterior modificate pentru a se remedia situatia sa fie supuse unor noi teste in conditii reale de trafic.

Declaratia mai sustine si crearea unui fond european pentru aer curat in orasele cele mai afectate de poluarea generata de motoarele diesel. Dincolo de aceasta chestiune, se mai solicita si elaborarea pe ansamblu a unor obiective mai ambitioase de reducere a poluarii, printre acestea fiind si acordarea de stimulente financiare prin care parcul auto european sa fie innoit cu vehicule mai putin poluante.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img