vineri, 19 aprilie, 2024

Lovitura dura pentru ANAF! Nu se va mai putea atinge de infractori!

Distribuie:

Publicat:

Legea preventiei, care ar trebui sa fie aprobata de Guvern pana 23 februarie, ar urma sa fie un scut pentru firmele din Romania care incalca legea si sunt controlate de ANAF.

Potrivit acestei legi, firma gasita cu nereguli de Fisc are la dispozitie o perioada pentru a remedia erorile, iar daca nu va reusi, abia apoi va fi amendata. Astfel ca agentul constatator nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie. Acesta va incheia un proces-verbal prin care va aplica sanctiunea avertismentului, insotita de un plan de conformare, cuprinzand aspectele care trebuie remediate si termenul de conformare pentru fiecare fapta. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare.

Potrivit lui Liviu Rogojinaru, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, dupa expirarea termenului de conformare, organul de control are obligatia sa reia controlul. “In situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative”, a explicat acesta.

Conform legii preventiei, firma beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 3 ani.

Ce nereguli sunt admise
 
Nu orice greseala intra sub incidenta legii preventiei. Din acest motiv, daca aveti o firma cu angajati la negru sau pe care-i platiti sub salariul minim pe economie ori urmeaza sa fie luate masuri de executare silita impotriva firmei, nu veti beneficia de legea preventiei. In schimb, daca nu ati afisat in mod vizibil denumirea unitatii, a codului unic de inregistrare la Registrul Comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare, veti beneficia de legea preventiei, dar sanctiunea pentru aceasta neregula este intre 1.000 la 10.000 de lei.

De asemenea, daca nu ati respectat prevederile legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, beneficiati de legea preventiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img