vineri, 29 martie, 2024

Lovitura pentru magazinele online! Risca amenzi uriase

Distribuie:

Publicat:

Lovitură dură pentru magazinele online! Acestea riscă amenzi uriașe dacă nu respectă noi obligații de securitate cibernetică.

Companiile mari care funizează servicii digitale, cum sunt, de exemplu, magazinele online, au, din acest an, obligații noi pe partea de securitate cibernetică. Măsurile vin în contextul în care atacurile informatice produc tot mai des probleme majore atât firmelor, cât și populației. Astfel, este nevoie de aplicarea unui nivel minim de securitate pentru a evita daunele și pierderile de date, dar și pentru a evita amenzile de până la 5% din cifra de afaceri, ce pot fi aplicate de autorități, scrie avocatnet.ro.

Noile obligații legate de securitatea cibernetică sunt incluse în Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice, care se aplică de la mijlocul lunii ianuarie 2019. Amenzile pentru încălcarea acestora încep de la câteva mii de lei, dar pot ajunge până la 5% din cifra de afaceri.

Concret, noile obligații de securitate cibernetică se aplică societăților cu un număr mediu anual de salariați de la 250 în sus și care au o cifră de afaceri anuală netă de la 50 de milioane de euro în sus sau care dețin active totale de la 43 de milioane de euro în sus. În același timp, firmele sunt vizate dacă au sediul social pe teritoriul României sau, dacă sunt din afara Uniunii Europene, dacă au sediul reprezentanței din Uniune pe teritoriul României. În orice caz, trebuie subliniat că obligațiile nu se aplică întreprinderilor mici și mijlocii care furnizează servicii digitale.

Dacă au o cifră de afaceri de maximum două milioane de lei (aproximativ 420.000 de euro), firmele riscă, la prima abatere, amenzi între 3.000 și 50.000 de lei. În cazul încălcărilor repetate, amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img