vineri, 29 martie, 2024

LOVITURA pentru maghiarii din Romania! ​Sondaj: 70% din populatia Ungariei nu vor ca maghiarii din strainatate sa voteze la alegerile parlamentare

Distribuie:

Publicat:

La nivelul intregii populatii a Ungariei, doar 20% sunt de acord ca maghiarii din afara granitelor tarii sa participe la alegerile parlamentare din Ungaria, care vor avea loc pe 8 aprilie, rezulta din datele sondajului de opinie realizat de Institutul Republikon, la solicitarea portalului 24.hu, citat de Rador. Potrivit sondajului de opinie, 70% din populatie se opune participarii maghiarilor de dincolo de granitele tarii, 40% chiar ar retrage dreptul  lor de vot, iar 25% din populatie i-ar priva si de cetatenia ungara pe cei un milion de maghiari din afara granitelor tarii care au primit cetatenie ungara incepand cu anul 2010.

Sintetizat, acestea sunt rezultatele sondajului de opinie realizat de Institutul Republikon. Cei care se opun exercitarii dreptului de vot de catre persoanele cu dubla cetatenie din tarile vecine ale Ungariei sunt divizati in ceea ce priveste posibilitatea de retragere ulterioara a acestui drept. 40% din intervievati ar retrage dreptul de vot de la maghiarii de dincolo de granitele Ungariei, iar 31% nu ar retrage acest drept, in pofida unor resentimente.

Este surprinzator, insa, ca si dintre alegatorii FIDESZ doar 37% sunt de acord cu extinderea dreptului de vot dupa 2010, iar 26% le-ar retrage maghiarilor acest drept, la fel cum crede majoritatea simpatizantilor stangii, in timp ce 31% ar mentine in continuare valabilitatea acestui drept, cu toate ca nu este de acord cu acesta. Este neasteptat si faptul ca alegatorii partidului Jobbik resping exercitarea dreptului la vot de catre maghiarii de dincolo de granitele Ungariei intr-un procent si mai mare (58%) decat a simpatizantii liberalilor de stanga.

Chiar si din datele sondajului rezulta ca pentru alegatorii ungari este o chestiune foarte importanta faptul ca FIDESZ poate influenta in mod decisiv rezultatele alegerilor cu ajutorul maghiarilor de dincolo de granitele tarii. Editorialul publicatiei Vasárnapi Hirek scrie ca sansele sunt tot mai mari pentru ca maghiarii de dincolo de granitele Ungariei sa decida victoria FIDESZ la alegerile din aprilie. La aceasta concluzie s-a ajuns datorita faptului ca FIDESZ sustine acum mult mai puternic inregistrarea in registrul electoral a maghiarilor din afara granitelor tarii.

In ceea ce priveste disponibilitatea de a participa la scrutin, Institutul Republikon mentioneaza ca in timp ce vara anului trecut inregistrarea in registrul electoral a fost solicitata de doua mii de noi cetateni maghiarii din afara Ungariei, in septembrie numarul lor a crescut la trei mii, in octombrie, la 3.500, iar in noiembrie si decembrie la cate opt mii. Respectiv, in mai putin de o jumatate de an numarul celor care au solicitat inregistrarea a crescut de patru ori.

Potrivit datelor Biroului Electoral National, in prezent sunt inregistrati 315 mii de cetateni ungari din afara granitelor tarii care nu au domiciliu in Ungaria. Cu o jumatate de an in urma se credea ca numarul maghiarilor inregistrati va fi in aprilie 320 de mii. Fata de aceasta cifra, acum multi nu exclud ca la alegeri vor vota 350-400 de mii de maghiari din afara granitelor Ungariei.

De mentionat ca formatiunea Coalitia Democratica a demarat la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut o campanie de strangere de semnaturi pentru ca maghiarii de dincolo de granitele Ungariei sa nu aiba posibilitatea de a participa la alegerile din Ungaria. Aceasta actiune nu este sustinuta de celelalte partide din opozitie, ba mai mult, multe dintre acestea s-au exprimat pe un ton critic fata de aceasta initiativa, probabil din considerente morale, mentioneaza Institutul Republikon.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img