marți, 19 martie, 2024

Lovitura uriasa primita de multi romani care muncesc in strainatate. Acestea sunt noile conditii impuse de Statul Roman: Vi se pare normal sa faca asta?

Distribuie:

Publicat:

Lista conditiilor ce trebuie indeplinite de firmele care ii ajuta pe romani sa semneze contracte de munca cu angajatorii straini este acum putin mai lunga, odata cu ultimele modificari legislative in materie.

Agenti de plasare a fortei de munca nu pot fi decat firmele inregistrate cu acest obiect de activitate, iar nu si persoanele fizice, iar legea contine acum o prevedere expresa ce interzice taxarea romanilor pe care-i ajuta sa se angajeze.

Agentul de plasare a fortei de munca este, potrivit formei actuale a Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, o firma infiintata in conditiile Legii societatilor nr. 31/1990, inregistrata cu codul CAEN – 7810, informeaza avocatnet.ro. O astfel de firma se ocupa cu informarea, consilierea si medierea romanilor in vederea angajarii acestora in strainatate. Ultimele modificari aduse acestei legi fac practic imposibila efectuarea acestor activitati ca persoana fizica autorizata.

Ce presupune, mai exact, medierea, ca activitate a agentului? Potrivit legii, inseamna punerea in legatura a angajatorului strain cu romanul care-si cauta de munca, finalizata prin incheierea unui contract individual de munca.

Ca sa faca activitati de mediere, adica sa-i ajute pe romani sa semneze contracte cu angajatori straini, firmele romane trebuie sa indeplineasca acum urmatoarele conditii(cumulativ):

s-au inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul;

au incheiat cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr-un alt stat decat Romania, care au calitate de angajator conform legislatiei statului respectiv, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca;

dispun de spatiul si dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;

au incadrat in munca personal calificat in domeniul resurselor umane care face dovada experientei in recrutare de personal;

nu au fost condamnati definitiv pentru o infractiune savarsita cu intentie, prevazuta de Codul penal, incompatibila cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare;

nu se afla in faliment;

nu se afla in dizolvare.

Aceste ultime trei lucruri sunt nou introduse in lege.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img