vineri, 19 aprilie, 2024

Ludovic Orban: ‘Am decis sa depunem proiectul de lege privind abrogarea Legii 169 privind recursul compensatoriu’

Distribuie:

Publicat:

Președintele PNL Ludovic Orban, a declarat, luni, că liberalii vor depune un proiect legislativ pentru abrogarea prevederii privind recursul compensatoriu și pentru modificarea Codului Penal în sensul măririi duratei de dentenție în special pentru infracțiunile comise cu violență, potrivit mediafax.

„Am decis astăzi (luni – n.r.) să depunem proiectul de lege privind abrogarea Legii 169 privind recursul compensatoriu, însoțit de asemenea de o serie de modificări ale Codului penal privitoare la modalitatea de liberare înainte de termen pentru a mări practic durata detenției în special pentru infracțiunile comise cu violență”, a declarat Ludovic Orban, luni, la finalul ședinței BEx al PNL.

De asemenea, pe 14 februarie, Orban a anunțat că PNL va depune, la Camera Deputaților, la începutul sesiunii parlamentare, o moțiune simplă pentru demiterea ministrului Justiției, Tudorel Toader, în urma prevederilor referitoare la recursul compensatoriu.

Demersul modificării prevederilor recursului compensatoriu vine după ce mai multe cazuri de violență înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane eliberate în baza recursului compensatoriu.

Printre cazurile de recidiviști se află cel de la Galați, unde o persoană în vârstă a fost bătută și jefuită de un tânăr care a beneficiat de recursul compensatoriu. Un alt caz este cel de la Mediaș, unde un om a fost omorât cu 11 lovituri de cuțit de către 3 agresori, unul dintre ei ieșind mai devreme de după gratii în baza aceleiași legi.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img