joi, 28 martie, 2024

Ludovic Orban pune tunurile pe medici: ‘Avem medici, nu dau nume, care au 132 de stagiari’

Distribuie:

Publicat:

Premierul Ludovic Orban explică decizia Guvernului de a modifica lista spitalelor în care se poate face rezidenţiat, arătând că din cauza faptului că doar în unele spitale se putea face rezidenţiatul s-a ajuns ca un medic să aibă peste 130 de stagiari, tinerii absolvenţi neavând posibilitatea de a învăţa meserie, în aceste condiţii.

"Avem medici, nu dau nume, care au 132 de stagiari. Poate un medic să fie coordonator la 132 de stagiari? Mulţi tineri pleacă pentru că nu au posibilitatea să înveţe şi meserie şi să practice meseria din cauza supraaglomerării", a afirmat Ludovic Orban, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Acesta a spus că după modificările adoptate de Guvern rezidenţiatul se va putea face inclusiv în spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale, spitale militare sau chiar spitale private, urmând ca rezidenţii să decidă unde vor să facă stagiatura.

"Este o măsură normală, care eu cred că va genera efecte benefice", a spus premierul.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat, miercuri, că, din 2020, rezidenţii se vor pregăti şi în spitalele militare, în spitalele judeţene mari şi în spitalele private. Guvernul a adoptat OUG pentru organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, urgenţa fiind justificată pentru că examenul a fost foarte mult întârziat şi urmează repartizarea medicilor rezidenţi la unităţile medicale.

”A fost adoptată OUG pentru organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Este justificată urgenţa pentru că examenul a fost foarte mult întârziat şi urmează repartizarea medicilor rezidenţi la unităţile medicale. În urma desfăşurării examenului există 2000 de absolvenţi care nu au un loc de rezidenţiat asigurat şi, având în vedere penuria de specialişti, credem că este necesar să asigurăm condiţiile pentru ca ei să-şi desfăşoare rezidenţiatul în România şi să nu fie nevoiţi să plece din ţară”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a explicat că este o soluţie aşteptată de deschidere a sistemului de organizare a rezidenţiatului către spitalele private şi alte unităţi, astfel încât să fie liberalizat accesul absolvenţilor la rezidenţiat i să nu mai fie patronat doar de o parte a sistemului universitar

”Am reuşit să găsim o soluţie europeană de a lărgi baza de formare pentru aceşti tineri minunaţi pe care-i avem. Din 2020, tinerii rezidenţi îşi vor putea efectua stagiile de formare atât în spitalle militare din România, în spitalele judeţene mari şi în spitalele private”, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Victor Costache.

Acesta a explicat că majorarea salarială nu este suficientă pentru ca medicii să rămână în ţară, fiind nevoie şi de condiţii.

”Ştim că unul din primii paşi în menţinerea tinerilor în ţară a fost mărirea salarială, dar nu a fost suficient, exodul a continuat şi este foarte important să ne aplecăm asupra condiţiilor de muncă şi de formare a acestor generaţii de tineri”, a mai spus Costache.

Ministrul Sănătăţii a vorbit despre faptul că în unele centre sunt medici coordonatori de rezidenţiat care au între 70 şi 140 de rezidenţi, ceea ce reduce calitatea formării acestora.

Costache a explicat că, în străinătate unde s-a format el, sunt doi rezidenţi la fiecare cadru şi a fost un adevărat ”scandal” când s-a trecut de la un rezident la doi, întrucât este nevoie de stabilirea unei relaţii de mentorat între coordonator şi rezidenţi.

Întrebat la cât ar vrea să limiteze numărul rezidenţilor pentru fiecare cadru, Costache a explcat că sunt specialităţi deficitare în coordonatori de rezidenţiat şi acestea ar putea fi afectate, dar a explicat că se vor căuta soluţii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img