marți, 19 martie, 2024

Măsurile luate de premierul francez în încercarea de a calma populația sunt reclamate ca ‘insuficiente’

Distribuie:

Publicat:

Premierul francez Édouard Philippe a anunţat marţi suspendarea pe o perioadă de şase luni a mai multor măsuri fiscale – concesii care să permită Guvernului, încolţit, să iasă din criza ”vestelor galbene”, dar care au fost deja denunţate ca insuficiente, relatează AFP, potrivit News.ro.

Într-o declaraţie la Matignon, Édouard Philippe a confirmat un moratoriu de şase luni asupra creşterii taxei carbonului, benzinei, păcurei şi dieselului, convergenţa fiscalizării dieselului cu cea a benzinei şi alinierea la fiscalizarea particularilor a fiscalizării motorinei întreprinderilor nerutiere.

Trimis în prima linie, să încerce să demineze criza, el a anunţat de asemenea că tarifele gazelor naturale şi electricităţii ”nu vor creşte pe timpul iernii”, aşa cum s-a prevăzut, şi totodată suspendarea, tot pe o perioadă de şase luni, a înăspririi controalelor tehnice.

”Stabilirea direcţiei şi respectarea ei este o necesitate în vederea guvernării Franţei, însă nicio taxă nu merită să pună în pericol unitatea Naţiunii”, a subliniat premierul.

”Vrem ca în această perioadă de timp să identificăm şi să implementăm măsuri însoţitoare drepte şi eficiente. Dacă nu le găsim, vom trage concluziile”, a adăugat el, semnalând că această suspendare ar putea, astfel, să se transforme pur şi simplu în abandon.

Este vorba despre ”aducerea calmului şi seninătăţii în ţară”, a spus el, după mai multe manifestaţii ale ”vestelor galbene” care au degenrat în gherilă urbană sâmbătă, la Paris. El a invitat în acest sens ”vestele galbene” care au prevăzut să manifesteze sâmbătă să o facă ”cu calm” şi să-şi declare manifestaţia.

Potrivit unor analişti, aceste anunţuri reprezintă un recul pentru Emmanuel Macron care, de la începutul mandatului său, era hotărât să ”păstreze direcţia”.

”De luni de zile, ne întrebam cine va pune Guvernul şi preşedintele cu botul pe labe. Iar ca întotdeauna a avut loc o mişcare pe care nimeni nu o prevedea”, a comentat directorul general adjunct de la OpinionWay Bruno Jeanbart.

Opoziţia şi reprezentanţi ai ”vestelor galbene” au apreciat, la rândul lor că aceste măsuri sunt insuficiente şi tardive.

Alegeri în șase luni

Preşedinta Rassemblement national (RN, extremă dreapta, fostul FN) Marine Le Pen, o susţinătoare a ”vestelor galbene”, o ironizat termenul de şase luni al moratoriului, după alegerile europene, prevăzute la sfârşitul lui mai. ”Şase luni… Cu siguranţă o întâmplare dacă ne duce doar la câteva zile după alegeri”, a scris ea pe Twitter.

”Este prea puţin şi prea târziu, francezii aşteaptă măsuri cu privire la puterea de cumpărare definitive”, în timp ce ”aici e vorba despre suspendări de taxe”, a apreciat vicepreşedintele Les Républicains (LR, dreapta) Damien Abad.

”Nimic care să îmbunătăţească sfârşiturile de lună, nimic la Smic (salariul minim interprofesional de creştere), nimic despre pensii, nimic despre ISF (impozit de solidaritate pe avere). Când dai foaia albă meriţi zero puncte”, a denunţat Ian Brossat, capul de listă PCF în vederea alegerilor europene.

Benjamin Cauchy, una dintre figurile mişcările, a salutat acest moratoriu drept o ”primnă etapă”. Însă ”francezii nu vor fărâmituri, ei vor toată bagheta”, a declarat el pentru AFP.

Aceste măsuri au loc în contextul în care cota încrederii în preşedintele Emmanuel Macron – care a schimbat câteva cuvinte cu o ”vestă galbenă”, marţi, la Palatul Elysée – a atins cel mai scăzut nivel – de 23%, cu şase la sută mai puţin – potrivit unui sondaj Ifop-Fiducial publicat marţi. Cea a premierului se află, de asemenea, în scădere puternică.

Suspendarea timp de mai multe luni a creşterii unor taxe impuse carburanţilor la 1 ianuarie a fost aprobată luni seara la Palatul Élysée, în cadrul unei reuniuni de criză cu mai mulţi miniştri, prezidată de către Emmanuel Macron.

Philippe i-a îndemnat pe miniştrii vizaţi la organizarea unor reuniuni cu partenerii sociali şi aleşi locali, pentru aajuta oamenii ”care muncesc departe” de domicliu, în contextul în care sindicate precum Confederaţia franceză democratică a muncii (CFDT) sau Forţa Muncitorească (FO), dar şi deputaţi din cadrul LREM exercită presiuni în vederea acordării unei prime de transport în diverse forme.

Édouard Philippe urma să se exprime şi în cadrul sesiunii de interpelare a Guvernului, înaintea unei dezbateri, miercuri după-amiaza, la Adunarea Naţională (Camera inferioară a parlamentului francez), urmată de un vot al deputaţilor, care nu va angaja respondabilitatea Guvernului, iar joi în Senat.

Gestionarea ordinii publice se află, de asemenea în centrul dezbaterii publice. Deja audiaţi luni seara în Adunare, ministrul de Interne Christophe Castaner şi secretarul său de stat Laurent Nuñez urmau să dea marţi după-amiaza explicaţii în Senat.

Preşedintele Debout la France Nicolas Dupont-Aignan a îndemnat marţi ”vestele galbene” să menţină mobilizarea peste tot în Franţa, mai puţin la paris, unde meciul PSG – Montpellier, prevăzut iniţial sâmbătă, a fost amânat ”la cererea prefecturii de poliţie”, potrivit Ligii de Fotbal Profesionist (LFP).

Pe teren, depozitele petroliere de la Brest şi Lorient erau în continuare paralizate marţi, provocând întreruperi în furnizarea de carburanţi către anumite staţii de aprovizionare în Finistère şi Morbihan.

21 de instituții perturbate

În urma contestării ”vestelor galbene”, câteva zeci de licee erau perturbate în continuare marţi.

Incidente au izbucnit din nou în faţa unor licee în regiunea pariziană, iar Marsilia era în continuare deosebit de afectată. – din 21 de instituţii perturbate, zece erau blocate total, potrivit Ministerului Educaţiei.

Potrivit Bercy, primele două săptămâni de acţiuni ale ”vestelor galbene” au deja un impact ”server şi continuu” asupra economiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img