vineri, 29 martie, 2024

Macesul, o adevarata magazie de vitamine

Distribuie:

Publicat:

Decoctul din radacini de maces se face in modul urmator: peste 2 linguri mari de radacini uscate maruntite se toarna 200 ml de apa, se fierb timp de 15 minute si se lasa la infuzat timp de 45 de minute. Decoctul se bea cate 1 pahar de 3 ori pe zi, tratamentul dureaza o saptamana.

Dupa operatii si boli grave este foarte util de a manca maces crud, curatindu-l atent de seminte. Nu exista restrictii pentru consumul lui.

Proprietati terapeutice ale macesului sunt recunoscute nu doar de medicina traditionala, ci si de cea oficiala. Acest arbust, nu prea aratos, din familia rozaceelor este capabil de multe, nu in zadar este numit in popor “Depozitul sanatatii”.

 Odata cu venirea frigurilor, incercam sa ne protejam de conditiile meteorologice nefavorabile, de tot felul de raceli si de ipohondria toamnei. Fiecare o face in felul sau, cineva alearga la farmacie dupa vitamine, cineva se caleste, iar cineva isi aminteste de medicina traditionala sau alternativa.

Macesul este un produs polivitaminic unic, care poate nu numai sa imbogateasca organismul cu vitamine si microelemente, dar si sa aiba, de asemenea, un efect terapeutic pronuntat in multe boli.

In fructele macesului se contine o cantitate uriasa de vitamina C (acid ascorbic), mai mult decat in lamaie si coacaz negru. Doar cateva fructe asigura organismului doza zilnica de vitamina C, sarcina principala a careia este lupta impotriva infectiilor si agentilor patogeni. In plus, macesul contine si alte grupe de vitamine, cum ar fi: B, K, P si E. Dar aceasta nu e totul, zaharul, pectina, carotenul, tanantii, acizii organici si microelementele fac din maces un produs unic pentru mentinerea si restabilirea sanatatii.

Este greu sa enumeram toate bolile, carora le poate face fata macesul. Fructele se folosesc in prevenirea si tratarea avitaminozei (chiar si a celor mai grave, cum ar fi scorbutul si hemeralopia), anemiei, hipertensiunii arteriale, aterosclerozei, boli ale ficatului si a cailor biliare si altele. Uleiul macesului este un excelent antiseptic, anti-inflamator si are proprietati de cicatrizare. Frunzele arbustului pot imbunatati functia motorie a stomacului, petalele florilor intaresc muschiul cardiac, iar radacinile pot scoate pietrele din rinichi si ficat si pot ajuta in bolile gastro-intestinale. Lista poate continua: intarirea sistemului imunitar, cresterea rezistentei organismului, imbunatatirea circulatiei sanguine, inclusiv in creier, normalizarea metabolismului si efectul benefic asupra sistemului nervos central – toate aceste sunt meritele macesului.

Dar, din pacate, macesul are si contraindicatii. Consumul regulat de maces nu este recomandat persoanelor, care sufera de ulcer gastric, gastrita si boli ale vaselor sanguine. Tromboza, tromboflebita si endocardita sunt, de asemenea, contraindicatii. In cazuri rare, sunt posibile reactii alergice. In orice caz, este necesar sa consultati un medic inainte de a lua orice produs, chiar si unul pe baza de plante.

Si in sfarsit, cateva retete:

Maruntiti 2 linguri mari de fructe uscate de maces si turnati peste ele 2 pahare de apa fierbinte. Lasati sa se infuzeze pentru cel putin 6-8 ore. Beti cate un pahar de 2-3 ori pe zi inainte de mancare, copiilor – ¼ – ½ de pahar (in functie de varsta). Cursul este de 3 saptamani.

Daca nu aveti un termos bun, puteti fierbe fructele intr-o vesela emailata acoperita timp de 10 – 15 minute si lasati la infuzat timp de 2 ore. Proportiile si dozele sunt aceleasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img