joi, 28 martie, 2024

Macron a anuntat ca ‘Franta va adopta o noua definitie a antisemitismului extinsa si la antisionism’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat 'o resurgenţă a antisemitismului fără precedent de la Al Doilea Război Mondial' în Franţa şi în Europa, şi a anunţat că ţara sa va adopta o definiţie a antisemitismului extinsă la antisionism, după o serie de incidente cu caracter antisemit în ultimele zile, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.ro.

'De mai mulţi ani, iar situaţia s-a agravat şi mai mult în ultimele săptămâni, ţara noastră – ca, de altfel, ansamblul Europei şi cvasi-totalitatea democraţiilor occidentale – este confruntată cu o resurgenţă a antisemitismului fără precedent de la Al Doilea Război Mondial', a declarat Macron miercuri seară, în faţa Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (CRIF), la Paris.

Răspunzând apelurilor unor instituţii evreieşti şi ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, Macron a anunţat că Franţa 'va pune în aplicare', fără a integra totuşi în Codul Penal, definiţia de lucru a antisemitismului adoptată de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), subliniind că 'antisionismul este una din formele moderne de antisemitism'.

Definiţia adoptată de IHRA nu utilizează sintagma 'antisionism', dar afirmă că 'negarea dreptului la autodeterminare al poporului evreu, de exemplu, prin susţinerea că existenţa unui Stat Israel este o construcţie rasistă' constituie antisemitism.

Congresul Mondial Evreiesc a salutat acţiunile lui Macron, notând că 'acesta este doar începutul unui drum lung. Adoptarea acestei definiţii a antisemitismului trebuie urmată de paşi concreţi pentru înscrierea ei în lege şi garantarea aplicării acesteia'.

Definiţia adoptată de IHRA nu este constrângătoare juridic, dar serveşte ca îndrumar la nivel internaţional.

Macron a menţionat că Franţa nu îşi va modifica legile referitoare la antisemitism şi că recunoaşterea definiţiei IHRA nu trebuie văzută ca o măsură menită să împiedice criticile faţă de guvernul israelian.

Preşedintele francez a mai spus că a cerut dizolvarea 'asociaţiilor sau grupărilor rasiste sau antisemite', începând cu trei organizaţii de extremă dreapta – Bastion Social, Blood and Honour Hexagone şi Combat 18 -, despre care a afirmat că alimentează ura şi promovează violenţa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img