vineri, 29 martie, 2024

Maghiarii anunta doua mitinguri de amploare, in doua orase, dupa VIOLENTELE de la Valea Uzului: ‘Vrem ca legea sa fi aceeasi pentru toata lumea’

Distribuie:

Publicat:

PPMT organizează, marți, un miting la Miercurea Ciuc, prin care va cere demisia prefectului județului Harghita. Reprezentanții PPMT mai solicită ca Cimitirul Valea Uzului să nu fie naționalizat, să rămână în administrarea comunei Sânmartin din județul Harghita și să fie readus la starea inițială.

Președintele PPMT, Csomortanyi Istvan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că participanții la protest vor cere demisia prefectului județului Harghita și rămânerea Cimitirului Valea Uzului în administrarea comunei Sânmartin, din județul Harghita.

„PPMT organizează marți, de la ora 18.00, un miting de protest în fața Prefecturii Harghita din Miercurea Ciuc legat de evenimentele de la Valea Uzului. Noi cerem demisia sau demiterea prefectului de Harghita, pentru că nu se poate accepta ca o persoană care are atribuții în apărarea drepturilor județului să meargă contra acestora. Este evident că interesul județului Harghita ar fi ca granița județului cu Bacăul să nu se schimbe în mod abuziv de instituțiile din județul vecin. O latură a problemei este asta, mai avem și altele, iar pentru acestea cerem demisia imediată a prefectului și mai cerem ca Cimitirul Valea Uzului să nu fie naționalizat și să rămână în administrarea comunei Sânmartin din Harghita și cimitirul să fie readus la starea inițială. Vrem ca acele construcții fără autorizație să fie refăcute și să se găsească o soluție prin care, dacă se dorește să existe în zonă un cimitir pentru eroii români, să fie amplasat conform legii. Vrem ca legea să fi aceeași pentru toată lumea”, a spus Csomortanyi.

De asemenea, PPMT va organiza în 25 iunie la Oradea un alt miting, un lanț de rugăciune, în care se va cere amplasarea unei statui ecvestre a întemeietorului orașului, Sfântul Ladislau.

„Susținem această doleanță a comunității maghiare din Oradea, mai ales că în ultima perioadă au fost inagurate mai multe statui și credem că ar fi un act de normalitate dacă și maghiarii ar avea un simbol. Aceasta mai ales având în vedere faptul că, după ultimul recensământ, 25% dintre locuitorii din Oradea sunt de etnie maghiară și nu au un simbol sub formă de statuie în piața centrală a orașului”, a subliniat liderul PPMT.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img