vineri, 29 martie, 2024

Magnet pentru capturarea celulelor canceroase. Cum functioneaza dispozitivul

Distribuie:

Publicat:

Cercetatori dei SUA au pus la punct un dispozitiv magnetic care poate captura celulele canceroase din sange, potrivit agentiei  Xinhua. Tehnica este rapida si eficienta si ar putea contribui la depistarea precoce a cancerului.

Noul studiu a fost publicat in jurnalul „Nature Biomedical Engineering“. In el se spune ca un fir, asemanator unei sarme, introdus intr-o vena poate atrage nanoparticule magnetice speciale concepute pentru capturarea celulelor canceroase din sange, potrivit agerpres.ro. Celulele care se desprind din tumori si calatoresc liber in fluxul sanguin pot servi drept indicatori biologici ai prezentei cancerului, insa de multe ori identificarea acestora este foarte dificila in conditiile in care o picatura de sange reprezinta o mostra de doar cativa mililitri din volumul total al sangelui din corp.

Firul are o lungime aproximativa cu cea a degetului mic de la mana si grosimea sarmei unei agrafe de birou, insa poate atrage de 10-80 de ori mai multe celule tumorale in comparatie cu metodele de detectie a cancerului aplicate pe probe de sange, se arata in studiul efectuat pana acum pe porci. De asemenea, tehnica ii poate ajuta pe medici sa evalueze raspunsul unui pacient la anumite tratamente contra tumorilor deoarece, daca terapia functioneaza, cantitatea de celule canceroase din sange creste pe masura ce celulele mor si se desprind de tumoare. „Poate fi utila in orice alta afectiune care presupune prezenta in sange a celulelor sau moleculelor de interes“, a explicat Sam Gambhir, profesor de radiologie si director al Centrului Canary pentru detectarea precoce a cancerului al Universitatii Stanford. „Spre exemplu, presupunem ca se cauta o infectie bacteriana, ADN tumoral circulant sau celule rare responsabile de inflamatie; in oricare dintre aceste scenarii, firul si nanoparticulele ajuta la imbogatirea semnalului si, prin urmare, la detectarea bolii sau a infectiei“, a adaugat acesta, potrivit adevarul.ro.

Nanoparticulele contin un anticorp care se agata de celulele tumorale circulante, se arata in studiu. Ulterior, dupa ce celulele canceroase si nanoparticulele se unesc, celula se „infasoara“ cu magnetul minuscul, iar cand complexul celula-magnet trece pe langa fir, este atras de forta magnetica abatandu-se de la traiectoria sa normala din fluxul sanguin si se ataseaza de fir. Acesta din urma este scos apoi din vena, iar celulele sunt „dezbracate“ spre a fi analizate. Gambhir si echipa sa au testat dispozitivul pe porci amplasandu-l intr-o vena in apropiere de urechea animalului, similara cu venele umane. In comparatie cu alte metode de detectie asemanatoare, firul a „agatat“ cu 500 – 5.000 mai multe celule tumorale. „Estimam ca ar fi nevoie de circa 80 de eprubete cu sange pentru a compara ceea ce poate realiza firul in 20 de minute“, a precizat cercetatorul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img