joi, 28 martie, 2024

Mamele pot transmite coronavirusul la nou-născuți, în pantece

Distribuie:

Publicat:

Mamele pot transmite coronavirusul bebelusilor! Oamenii de știință chinezi raportează că este posibil – deși rar – ca femeile însărcinate infectate cu COVID-19 să transmită boala nou-născutului. Deși s-a constatat că mai puțin de un copil din zece este infectat, rezultatele prezintă o oportunitate importantă de a studia implicațiile potențiale ale transmiterii de la mamă la nou-născut.

Analiza vine după ce un nou-născut din Londra a devenit unul dintre cele mai tinere cazuri din lume testat pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19. Înainte de aceasta, un bebeluș din China a avut rezultate pozitive la doar 30 de zile.

Cercetătorii au urmarit 33 de femei însărcinate infectate cu COVID-19 la spitalul copiilor din Wuhan, China, unde se crede că a apărut pandemia. În mărimea foarte mică a eșantionului, trei bebeluși de sex masculin născuți prin cezariană s-au dovedit pozitivi pentru infecție la două zile de la naștere. Un copil a fost născut prematur la 31 de săptămâni din cauza suferinței fetale care a necesitat resuscitare.

Mamele pot transmite coronavirusul bebelusilor!

Cei doi bebeluși născuți la termen au fost tratați în unități de terapie intensivă neonatală pentru letargie și febră. Radiografiile toracice au arătat dovezi de pneumonie, dar în ziua a șasea ambele cazuri au iesit negative și au fost testate negativ. Copilul născut prematur a suferit cea mai severă forma și a fost tratat în terapie intensivă pentru sepsis, sindrom de detresă respiratorie neonatală și pneumonie confirmată de radiografiile toracice. Rezultatele testelor au indicat că virusul a disparut în a șaptea zi după ventilație, antibiotice și tratament cu cofeină. S-au dovedit că simptomele se rezolvă în două săptămâni.

„Deoarece procedurile stricte de control și prevenire a infecțiilor au fost implementate în timpul nașterii, este posibil ca sursele de SARS-CoV-2 din tracturile respiratorii superioare sau anus să fie de origine maternă”, scriu autorii studiului în JAMA Pediatrics.

Unii experți nu sunt de acord, susținând că este mai probabil ca bebelușii să fie infectați după naștere.

„Nu există încă dovezi concludente că COVID-19 este contractat în pântece și este mai probabil ca sugarii să fi fost expuși în timpul sau imediat după naștere”, a spus dr. Elizabeth Whittaker, consultant în boli infecțioase pediatrice la Spitalul St Mary’s Paddington și membru al grupului consultativ de expertiză RCPCH COVID-19, într-o declarație.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img