marți, 19 martie, 2024

Managerul Ana Rinder face lumina in cazul deconturilor pentru pacientii internati in Spitalul de Urgenta

Distribuie:

Publicat:

Managerul Spitalului de Urgenta Vaslui, Ana Rinder reactioneaza in urma discutiilor aparute pe tema deconturilor primite de pacienti. Nemultumirile au aparut dupa ce un bolnav a reclamat ca unitatea sanitara a incasat de la Casa de Sanatate pentru opt zile de spitalizare 4.838 de lei. Din aceasta suma 86 de lei reprezinta medicamentele, 24 de lei reprezinta hrana, 440 de lei analizele de laborator si 44 de lei cheltuieli pentru materiale sanitare. Cazarea pe un pat de spital a costat 4.232 de lei lei, adica 529 de lei pe noapte.

“Cazul la care se face referire este din sectia Cardiologie, unde sunt 5 paturi in salon. Deasemenea, cazul va fi decontat de Casa de Asigurari de Sanatate Vaslui cu suma de 1247,55 lei, rezultata din inmultirea sumei platite pe caz rezolvat, adica 1500 lei, cu indicele de complexitate al cazului, aici acesta fiind sub 1. In tariful unei zile de spitalizare, procentul cel mai mare il reprezinta cheltuielile de personal care sunt aproximativ 87% din cost, plus cheltuieli cu energia electrica, energia termica, consumabile, service aparatura medicala, mentenanta, combustibil, reparatii curente sau alte cheltuieli de intretinere si functionare, adica toate cheltuielile care fac aceasta unitate sa functioneze. Deasemenea, daca pacientul a fost internat pentru interventii chirurgicale sau a fost pacient al sectiei ATI, toate aceste cheltuieli, care sunt cele mai costisitoare, se raporteaza pe decontul de cheltuieli de pe sectii. Acesta este formatul legal al decontului de cheltuieli, prin ordin de ministru, pe care nu putem sa-l modificam sau sa-l explicitam.

Aceste sume evidentiate in decontul de cheltuieli nu sunt suportate de pacient, in conditiile in care acesta reprezinta urgenta medicala, este persoana asigurta in sistemul asigurarilor de sanatate sau alte cazuri prevazute de lege”, a declarat Ana Rinder. Potrivit sursei citate, decontul de cheltuieli este prevazut legislativ prin OMS nr.1100/2005;

– Pentru stabilirea sumei din decontul de cheltuieli pentru fiecare bolnav externat, unitatea sanitara calculeaza:

        – tariful pe zi de spitalizare pe sectie/compartiment din structura proprie, exclusiv contravaloarea medicamentelor, materialelor sanitare sau prestatiilor care se pot identifica la nivel de pacient si evidentia distinct pe decont;

        – numarul de zile de spitalizare realizate pe caz externat;

        – contravaloarea consumabilelor – medicamente, materiale sanitare sau prestatii care nu sunt comune si se pot identifica si cuantifica la nivel de pacient:

• medicamente, inclusiv cele din programe;

• materiale sanitare, inclusiv cele din programe;

• analize de laborator;

• alte investigatii;

• alocatia de hrana;

Tariful pe zi de spitalizare se stabileste anual, urmand sa se modifice, daca este cazul, o data pe trimestru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img