vineri, 19 aprilie, 2024

Manevre fara precedent ale Iranului, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite

Distribuie:

Publicat:

Iranul a lansat exercitii navale duminica la gura Golfului si Oceanului Indian, a anuntat un comandant al marinei, in timp ce tensiunile cu Statele Unite au escaladat dupa ce presedintele american Donald Trump a dat Teheranului un “preaviz” si i-a impus sanctiuni, relateaza Reuters.

De la preluarea mandatului luna trecuta, Trump a promis o atitudine dura fata de Iran, avertizand Republica Islamica dupa testul ei cu racheta balistica pe 29 ianuarie ca se joaca cu focul si toate optiunile SUA sunt pe masa.

Exercitiile anuale ale Iranului vor fi desfasurate in Stramtoarea Ormuz, Golful Oman, Bab el-Mandeb si parti nordice ale Oceanului Indian, pentru instructie in lupta impotriva terorismului si pirateriei, a declarat amiralul Habibollah Sayyari, potrivit mass-media de stat.
  
Milioane de barili de petrol sunt transportati zilnic spre Europa, Statele Unite si Asia prin Stramtoarea Bab el-Mandeb (dintre Cornul Africii si Peninsula Arabica n.r.) si Ormuz, intre coastele Yemenului si Iranului.

Nave ale marinei, submarine si elicoptere vor lua parte la aceste exercitii pe o suprafata de aproximativ 2 milioane de kilometri patrati si militarii isi vor demonstra abilitatile de-a lungul coastei de sud-est a Iranului, potrivit agentiei de presa de stat IRNA.

Flota a 5-a americana este stationata in regiune si protejeaza caile navigabile in Golf si in apele din apropiere.
 
Luna trecuta, un distrugator US Navy a tras focuri de avertizare spre patru nave de atac iraniene in apropiere de Stramtoarea Ormuz care se apropiau cu o viteza periculoasa. Navele apartineau Garzilor Revolutionare iraniene care nu participa la aceste exercitii navale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img